LÄS ANDRAS FRÅGOR

Min mormor minns inte all information hon fick vid sitt läkarbesök. Hur ska hon göra nu?

Fråga

Min mormor är lite glömsk och hör ganska dåligt. Sist hon var hos läkaren fick hon besked om att hon har en magsjukdom som behöver undersökas vidare. Men hon minns inte vilka undersökningar som hon ska göra, eller vad sjukdomen innebär.

Nu känner hon sig ledsen och vet inte vad som ska hända. Vad kan vi göra? 

Svar

Jag tycker att du ska hjälpa din mormor att boka ett nytt besök hos läkaren eller be om en telefontid. Då kan hon ställa de frågor hon har och läkaren kan förklara mer om vilka undersökningar som är aktuella för henne. Om det finns flera olika alternativ till undersökningar har hon möjlighet att välja mellan dem eller avstå. Du kan också fråga mormor om hon vill att du ringer och sen berättar för henne?

Hon kan även be om att få skriftlig information om både undersökningar och sjukdomen, som hon kan läsa i lugn och ro hemma.

Din mormor ska få information om sin sjukdom, eventuella undersökningar och behandlingar när hon träffar någon inom vården.

Din mormor är inte ensam om att uppleva det här. Det är inte lätt att ta till sig all information som ges vid ett läkarbesök. Ofta är tiden för besöket begränsad och läkaren vill hinna ge så mycket information som möjligt.En del personer kan vara lite oroliga och nervösa inför ett läkarbesök, och det kan också göra att det är svårt att minnas allt som sades.

Därför är det toppen att du hjälper din mormor att få den information som hon behöver. 

Läs mer:

Förbered ditt läkarbesök - tio tips

Patientlagen

Ann-Sofie Norling, sjuksköterska

Till toppen av sidan