VÄVNADSPROV OCH CELLPROV

Vävnadsprov från huden – hudbiopsi

En hudbiopsi är ett prov som tas från huden för att ta reda på orsaken till en hudförändring. Du får bedövning innan provet tas.

Förändringar på huden är vanliga och ibland kan läkaren avgöra vad det är bara genom att titta och känna på huden. Men om förändringen är svår att bedöma kan läkaren behöva göra en hudbiopsi.

Förberedelser

Du behöver inte förbereda dig på något särskilt sätt inför en hudbiopsi.

Hur går undersökningen till?

Oftast får du ligga ner på en brits. Först tvättas hudområdet med ett bakteriedödande medel, sedan får du bedövning.

Det vanligaste är att få bedövning med en spruta. Sticket känns men gör inte särskilt ont.

Ibland används kylsprej för att bedöva huden, men det är inte lika vanligt. När huden kyls ner blir den vit, hård och helt bedövad. Det gör inte ont när provet tas men det kan svida lite precis där du har fått sprejen.

Läkaren tar provet med ett instrument med en liten cirkelrund kniv, en så kallad stans. Provet som tas är ungefär två till fyra millimeter i diameter och två till tre millimeter djupt. Den lilla hudbiten skickas därefter till ett laboratorium där den undersöks. Det kan vara bra att fråga när och hur du får svaret på hudbiopsin eftersom olika mottagningar kan ha olika rutiner.

Hela provtagningen tar bara några minuter. Såret behöver inte sys ihop utan det räcker att få kompress över. När du kommer hem går det oftast bra att byta kompressen mot ett vanligt plåster.

Hur mår jag efteråt?

Du mår som vanligt efteråt och såret läker på ungefär en vecka utan att det blir något ärr. Det går bra att duscha och bada precis som vanligt, men det kan vara bra att undvika att tvätta med tvål eller att skrubba direkt i såret. Det är också bra att skydda huden mot sol tills såret har läkt ordentligt.

Till toppen av sidan