AMNING OCH FLASKMATNING

Film: Viktor och Anna matar Elsa med flaska

Anna Gustafsson har ammat sin dotter Elsa från födseln, men hon och hennes man Viktor har också gett dottern Elsa bröstmjölk och bröstmjölksersättning i flaska. Här berättar de om hur det har varit, och visar hur du gör när du matar med flaska.

Viktor och Anna Gustafsson matar Elsa, två månader, med flaska.

Om att mata med flaska

Av olika skäl vill eller kan inte alla amma sina barn. En del kompletterar sin amning med bröstmjölksersättning, även kallat modersmjölksersättning. Andra mjölkar eller pumpar ur bröstmjölk och ger den på flaska, till exempel om bröstvårtorna har blivit såriga. Om du inte kan eller vill amma är det bra om personalen på förlossningsavdelningen och BB känner till det, för då kan du få råd och hjälp redan där.

När du matar ett barn med flaska kan du möta barnets behov av närhet, trygghet och beröring genom att vara så nära som möjligt, och gärna ha hud- och ögonkontakt under måltiden. Du kan knäppa upp blus eller skjorta, eller ta av dig tröjan, så att barnet ligger mot bröstet under matningen och känner hjärtats slag och kroppens doft. Du kan gärna småprata med barnet. Du kan också ta upp barnet och låta hen få en liten paus, innan ni fortsätter.

Om barnet får bröstmjölksersättning som tillägg till amningen är det bra att först amma och sedan ge bröstmjölksersättning, så att hen suger ordentligt på bröstet och stimulerar mjölkproduktionen.

Läs mer om hur du ger bröstmjölksersättning.

Till toppen av sidan