Klamydia- och gonorrétest via nätet

Skriv ut (ca 4 sidor)
Skriv ut

Sammanfattning

Sammanfattning

Du som är över 15 år och folkbokförd i Västmanland kan beställa hem ett test via nätet för både klamydia och gonorré, helt gratis. Allt du behöver göra är att logga in.

Logga in och beställ test eller hämta provsvar

Testet skickas hem till dig i ett omärkt kuvert. Män gör testet genom att lämna ett urinprov. Kvinnor gör testet med ett prov från slidan. Du kan läsa ditt provsvar inom ett par dagar genom att logga in.

Om du är orolig för att du har någon annan könssjukdom, vill prata med någon eller om du är under 15 år är du välkommen att beställa tid på någon av våra mottagningar. Här kan du också testa dig för klamydia och gonorré.

Visa mer

Så här går det till steg för steg

Så här går det till steg för steg

1. Logga in

För att använda e-tjänsterna behöver du antingen en e-legitimation/Bank-ID eller ett lösenord som du kan beställa hem. 

Logga in eller beställ lösenord

2. Beställ test

Logga in med din e-legitimation eller det lösenord du fått. Välj "Beställ klamydia- och gonorrétest" i vänstermenyn för att beställa ett test. Testet skickas direkt hem till dig i ett neutralt kuvert utan avsändare. Du får det inom ett par dagar.
Logga in och beställ test

Tänk på att kontot är personligt. Du kan inte beställa test åt någon annan.

Obs! Fyll i ditt mobilnummer eller din e-postadress i samband med beställningen så får du ett meddelande när du kan logga in och hämta ditt svar.

3. Gör testet

Testet består av ett urinprov för män och för kvinnor ett prov från slidan som du tar med bomullspinne. Du tar provet själv hemma efter instruktionerna som följer med i brevet. Det bör ha gått en vecka sedan du utsattes för smittorisk.

Testinstruktion för kvinnor
Testinstruktion för män

Obs! Du måste skicka in ditt prov inom tre månader efter att du beställt ditt test, annars avslutas ditt ärende.

4. Skicka in

Lägg i testet i det vadderade svarskuvertet och posta det. Du behöver inte betala porto.

5. Få provsvar

Inom ett par dagar kan du läsa ditt provsvar genom att logga in. Logga in med din e-legitimation eller lösenord. Om du har fyllt i mobilnummer eller e-post i samband med beställningen, så får du ett meddelande när ditt provsvar har kommit.
Logga in och hämta ditt provsvar

Fäll ihop

Om du har klamydia eller gonorré

Om du har klamydia eller gonorré

Om testresultatet visar att du har klamydia eller gonorré ska du söka upp en mottagning för att få behandling. I provsvaret får du information om vart du ska vända dig. Om du har gonorré kommer du även att bli kontaktat av personal på Venereologiska mottagningen i Västerås med mera information. Både klamydia och gonorré behandlas med antibiotika och behandlingen är gratis. Efter behandling av klamydia behöver du inte göra något kontrolltest efteråt. Har du gonorré görs kontrollprov 14 dagar efter att behandlingen har slutförts.

Är du smittad blir det också aktuellt med smittspårning. Enligt smittskyddslagen måste alla som har, eller kan ha, smittats av klamydia eller gonorré testa sig. På mottagningen berättar du vilka personer du har haft sex med. Mottagningen kontaktar de personer som berörs, per brev eller telefon, men de får inte veta var uppgifterna kommer från. Man kan också välja att själv kontakta den eller dem som man har haft sex med.

I högerspalten hittar du länkar till mer information om klamydia och gonorré. I mobilversionen ligger länkarna längst ner.

Fäll ihop

Kontakt och besök

Kontakt och besök

Du är alltid välkommen att kontakta en mottagning för rådgivning, undersökning och provtagning av klamydia, gonorré eller andra könssjukdomar.

Det finns en ungdomsmottagning i varje kommun i länet. På ungdomsmottagningen möter du barnmorskor och kuratorer. Du kan också få tid för besök hos läkare eller gynekolog (endast i Västerås).

Ungdomsmottagningarna i länet vänder sig till dig som är upp till och med 20-25 år (vissa lokala skillnader finns). Alla besök är gratis och alla är lika välkomna oavsett kön.

Om du är över 25 år kan du vända dig till Kvinnokliniken, Venerologiska mottagningen eller din vårdcentral för att få hjälp och rådgivning.

Du hittar länkar till mottagningarna i högerspalten. I mobilversionen ligger länkarna längst ner.

Fäll ihop
Skriv ut (ca 4 sidor)
Senast uppdaterad:
2017-11-22
Redaktör:

Amelie Sarlin, kommunikatör Landstinget Västmanland