Klamydia- och gonorrétest via nätet

Skriv ut (ca 4 sidor)
Skriv ut

Sammanfattning

Sammanfattning

Du som är över 15 år och folkbokförd i Västmanland kan logga in och beställa hem ett test för både klamydia och gonorré. Det kostar ingenting. Vill du hellre testa dig på en mottagning så kan du logga in och boka tid eller ringa under mottagningens telefontid. 

Om du är under 15 år kan du boka tid på någon av våra mottagningar. Det kan du också göra om du är orolig för att du har någon annan könssjukdom eller bara vill prata med någon. 

Logga in och beställ test eller hämta ditt provsvar

Logga in och boka tid på en mottagning 

Testet skickas hem till dig i ett omärkt kuvert. Om du är man, eller av biologiskt manligt kön, gör du testet genom att lämna ett urinprov. Är du kvinna, eller av biologiskt kvinnligt kön, gör du testet med ett prov från slidan. Efter att du har skickat in testet kan du logga in och läsa ditt provsvar inom ett par dagar.

 

Visa mer

Så här går det till steg för steg

Så här går det till steg för steg

1. Logga in

För att logga in i e-tjänsterna behöver du antingen en e-legitimation/Bank-ID eller ett lösenord som du kan beställa hem. 

Logga in eller beställ lösenord

2. Beställ test

Logga in med din e-legitimation eller det lösenord du har fått. Välj "Beställ klamydia- och gonorrétest" i vänstermenyn för att beställa ett test. Testet skickas direkt hem till dig i ett neutralt kuvert utan avsändare. Du får det inom ett par dagar.

Logga in och beställ ett test

Fyll i ditt mobilnummer eller din e-postadress när du beställer testet så får du ett meddelande när du kan logga in och hämta ditt svar.

Tänk på att beställningen är personlig. Du kan inte beställa ett test åt någon annan.

3. Gör testet

Du tar provet själv hemma efter instruktionerna som följer med i brevet. Det behöver ha gått en vecka sedan du utsattes för smittorisken.Om du är kvinna, eller har kvinnligt biologiskt kön, gör du testet med hjälp av en bomullspinne som du drar runt väggarna i slidan. Om du är man, eller har manligt biologiskt kön, så gör du testet genom att skicka in ett urinprov.

Testinstruktion för dig som är kvinna eller har kvinnligt biologiskt kön


Testinstruktion för dig som är man eller har manligt biologiskt kön

Skicka in testet inom tre månader efter att du beställt det, annars avslutas ditt ärende.

4. Skicka in

Lägg i testet i det vadderade svarskuvertet och posta det. Portot är redan betalt.

5. Få provsvar

Inom ett par dagar kan du logga in och läsa ditt provsvar. Logga in igen med din e-legitimation eller lösenord. Om du har fyllt i ditt mobilnummer eller din e-post i när du gjorde beställningen så får du ett meddelande när ditt provsvar har kommit.

Logga in och hämta ditt provsvar

Fäll ihop

Om du har klamydia eller gonorré

Om du har klamydia eller gonorré

Om testresultatet visar att du har klamydia eller gonorré ska du söka upp en mottagning för att få behandling. I provsvaret får du information om vart du ska vända dig. Om du har gonorré kommer du även att bli kontaktat av personal på Venereologiska mottagningen i Västerås med mera information. Både klamydia och gonorré behandlas med antibiotika och behandlingen är gratis. Efter behandling av klamydia behöver du inte göra något kontrolltest efteråt. Har du gonorré görs kontrollprov 14 dagar efter att behandlingen har slutförts.

Är du smittad blir det också aktuellt med smittspårning. Enligt smittskyddslagen måste alla som har, eller kan ha, smittats av klamydia eller gonorré testa sig. På mottagningen berättar du vilka personer du har haft sex med. Mottagningen kontaktar de personer som berörs, per brev eller telefon, men de får inte veta var uppgifterna kommer från. Man kan också välja att själv kontakta den eller dem som man har haft sex med.

I högerspalten hittar du länkar till mer information om klamydia och gonorré. I mobilversionen ligger länkarna längst ner.

Fäll ihop

Kontakt och besök

Kontakt och besök

Du är alltid välkommen att kontakta en mottagning för rådgivning, undersökning och provtagning av klamydia, gonorré eller andra könssjukdomar.

Det finns en ungdomsmottagning i varje kommun i länet. På ungdomsmottagningen möter du barnmorskor och kuratorer. Du kan också få tid för besök hos läkare eller gynekolog (endast i Västerås).

Ungdomsmottagningarna i länet vänder sig till dig som är upp till och med 20-25 år (vissa lokala skillnader finns). Alla besök är gratis och alla är lika välkomna oavsett kön.

Om du är över 25 år kan du vända dig till Kvinnokliniken, Venerologiska mottagningen eller din vårdcentral för att få hjälp och rådgivning.

Du hittar länkar till mottagningarna i högerspalten. I mobilversionen ligger länkarna längst ner.

Fäll ihop
Skriv ut (ca 4 sidor)
Senast uppdaterad:
2018-08-03
Redaktör:

Marina Vildbird, Centrum för kommunikation, Region Västmanland, Västerås. 

Granskare:

Jan Smedjegård, Smittskyddsläkare, Enheten för smittskydd och hygien, Region Västmanland, Västerås.