Beroende och skadligt bruk

Alkohol och narkotika, skadligt bruk och beroende

Alkohol och narkotika är exempel på olika droger som du kan bli beroende av. Många former av narkotika är olagliga att använda, tillverka eller sälja. En del former av narkotika kan vara lagliga, men ändå skadliga om du använder dem på fel sätt. Det kan till exempel vara vissa läkemedel eller preparat som du kan handla på nätet.

Om du är beroende använder du alkohol eller narkotika så mycket att kroppen vänjer sig vid att vara påverkad. Då blir det blir svårt att klara sig utan. Att vara alkoholberoende innebär att du inte längre kan styra över ditt drickande.

Risken för att bli beroende är större om du använder drogen ofta eller mycket. 

Om du har blivit beroende leder det ofta till både medicinska och sociala problem. De flesta som dricker för mycket eller använder narkotika är medvetna om problemet. Ändå kan det vara svårt att berätta om det för andra. Då gäller det att försöka prata med någon som du har förtroende för.

Västernorrland

Sök hjälp i Västernorrland

Om du behöver hjälp och stöd i ditt alkohol eller drogberoende så kan du vända dig till din hälso-/vårdcentral, ungdomsmottagning eller alkoholstöd i din kommun. 

Hälso/vårdcentraler i Region Västernorrland
Alkoholstöd i Härnösands kommun
Alkoholstöd i Kramfors kommun
Alkoholstöd i Sollefteå kommun
Alkoholstöd Sundsvalls kommun
Alkoholstöd i Timrå kommun
Alkoholstöd i Ånge kommun
Alkoholstöd i Örnsköldsviks kommun

 

Till toppen av sidan