Boka tid för vaccination i Västernorrland

Tidbokningen är öppen för följande grupper:
Du som är 18 år och äldre och tillhör en riskgrupp.
Du som är 60 år och äldre.
Boka tid på vaccinationsenhet i Västernorrland

OM COVID-19 – CORONAVIRUS

Regionala rekommendationer i Västernorrland

Innehållet gäller Västernorrland

Du bör använda munskydd i offentliga inomhusmiljöer och i kollektivtrafik och inga onödiga resor bör göras. Rekommendationerna gäller även för dig som har vaccinerats mot covid-19. De regionala rekommendationerna har smittskyddsläkaren i Region Västernorrland i samråd med länsstyrelsen tagit beslut om på grund av den snabbt ökande smittspridningen av covid-19 i länet. Från och med 30 april gäller nya skärpta regionala rekommendationer.

Kvinna med munskydd i fruktdisk
Kvinna med munskydd stående vid fruktdisk.

De skärpta regionala rekommendationer som  införs från och med 30 april - 23 maj:

  • Du uppmanas att begränsa sociala kontakter och inte träffa andra än de du bor med, utöver det som är nödvändigt på ditt arbete eller i din skola.
  • Du som arbetar i en verksamhet med pågående utbrott av covid-19 bör i största möjliga utsträckning undvika att vistas ute i samhället under den tid utbrottet pågår.
  • Träning i grupp (tre personer eller flera) bör inte ske inomhus för personer födda 2001 och tidigare. Denna rekommendation gäller inte dig som ägnar dig åt yrkesmässig idrott.

Träna men inte tävla

Folkhälsomyndigheten har gett besked om att barn och unga födda 2002 eller senare kan tävla eller spela match en gång i veckan utomhus. Detta gäller inte i Västernorrland fram till och med 21 maj.

Regionala rekommendationer som redan gäller:

  • Du bör använda munskydd om du är född 2004 och tidigare vid resor med kollektivtrafiken oavsett tid på dygnet samt vid vistelser i offentliga inomhusmiljöer där risk för trängsel finns, till exempel köpcentra, butiker, apotek och serviceställen som bensinstationer och frisörsalonger.
  • Du bör avstå från onödiga resor, både inom och utanför länet. Måste du resa så ska det ske så smittsäkert som möjligt. Om du får symtom ska du kunna ta dig hem på ett säkert sätt.
  • I vård- och omsorgsmiljö gäller särskilda rekommendationer kring munskydd. För munskyddsanvändning på arbetsplatser och inom skolan hänvisas till Folkhälsomyndighetens rekommendationer. I dagsläget finns inte någon generell rekommendation från Folkhälsomyndigheten om att personal och elever behöver bära munskydd på skolor och arbetsplatser. Skolhuvudmän och arbetsgivare bör göra egna bedömningar för att se om munskydd kan vara aktuellt i vissa situationer.

Film hur du tar på och använder munskydd - 1177 Vårdguiden

Förstärkning av gällande råd och rekommendationer

De regionala rekommendationerna ska ses som en förstärkning av de nationella råden och gäller från och med måndag 12 april och fram till och med söndag 23 maj. 

Till toppen av sidan