Om vaccin mot covid-19

Boka tid på vaccinationsenhet i Västernorrland - covid-19

Innehållet gäller Västernorrland

Här hittar du information och länkar till de enheter där du kan boka tid för vaccination mot covid-19. Kontrollera vilket dosintervall som gäller innan du bokar tid för vaccination.

Antal doser och dosintervall

Hur många doser du behöver är olika för olika personer. Det beror bland annat på hur gammal du är och om du har en ökad risk att bli allvarligt sjuk om du får covid-19.

För information om hur många doser som rekommenderas, och intervall mellan doser, se sidan  Så gör du för att vaccinera dig mot covid-19 och rubriken "Hur många doser behöver jag?"

Vaccinationsenheter

Välj en enhet nära dig eller där det finns en ledig tid. Du behöver inte ha e-legitimation för att boka tid. Här listar vi var du kan vaccinera dig mot covid-19 per kommun, på vaccinationsenheter och vissa hälsocentraler. 

I Härnösand (Vaccination Härnösand Närvården), Kramfors (Vaccination Kramfors), Sundsvall (Vaccination Sundsvall, Birsta Cupolen) , Sollefteå (Vaccination Sollefteå) och Örnsköldsvik (Vaccination Örnsköldsvik, Gnistan) erbjuds både grundvaccination med de första två doserna av vaccinen mot covid-19 och påfyllnadsdoser.

Härnösand 
Vaccination Härnösand, Närvården 

Kramfors

Vaccination Kramfors

Vaccination Ullånger

Hälsocentralen Nyland

Sollefteå

Vaccination Sollefteå

Vaccinationsenhet Näsåker

Hälsocentralen Junsele

Hälsocentralen Ramsele

Sundsvall

Vaccination Sundsvall, Birsta Cupolen 

Hälsocentralen Liden

Hälsocentralen Matfors

Hälsocentralen Stöde

Timrå

Vaccination Timrå

Ånge

Vaccination Ånge, Medborgarhuset

Örnsköldsvik

Vaccination Örnsköldsvik, Gnistan 

Hälsocentralen Bjästa

Hälsocentralen Bredbyn

Hälsocentralen Husum

Hur bokar jag en tid?

Via vaccinationssidorna digitalt

Du bokar tid för vaccination mot covid-19 själv (eller med hjälp av anhörig/vän) genom att klicka på länk till den enhet där du vill vaccinera dig under rubriken "Vaccinationsenheter". Du behöver ingen e-legitimation.

Via appen "Mitt Vaccin"

Du kan också ladda ned appen ”Mitt vaccin” för Android eller Iphone iOS där appar finns. Du loggar in med e-legitimation för att hantera din bokning.  För att använda appen MittVaccin gäller följande krav på din smartphone som du använder:

 • Android 9 eller senare.
 • iOS 13 eller senare.

När du bokar själv, via webb eller app:

 • Du anger syfte med besök. Det finns ett särskilt val för dig som är under 18 år.
 • Bokningssystemet läser av ditt personnummer.

Boka höstdos (påfyllnadsdos)

Från och med den 1 september rekommenderas en höstdos mot covid-19 till vissa grupper. Dessutom erbjuds en höstdos till övriga invånare i åldern 18-64 år.

Folkhälsomyndigheten rekommenderar en höstdos till dig som:

Gravida efter graviditetsvecka 12 ingår också i gruppen som rekommenderas en höstdos av covid-19-vaccin.

Du som har hemsjukvård, hemtjänst eller bor på SÄBO

Du som har hemsjukvård eller hemtjänst och kan ta dig till en vaccinationslokal, bokar tid själv eller med hjälp av hemtjänst på den vaccinationsenhet som passar dig.  

Du som har hemsjukvård eller hemtjänst och inte kan ta dig till en vaccinationslokal, ta kontakt med din kontaktperson så du kan vaccineras i hemmet av sjuksköterska från kommunen.  

Den som bor på särskilt boende (SÄBO) får sitt vaccin på boendet.

Om du är 12-17 år - Mognadsbedömning eller samtycke

Rekommendationen ändras 1 november.
Från och med den 1 november gäller inte längre att alla mellan 12 och 17 år rekommenderas att vaccinera sig mot covid-19. Det beror på att viruset fortsätter förändras så att sjukdomen blir allt lindrigare hos barn och unga som smittas. Då behövs inte det skydd mot allvarlig sjukdom som vaccinationen ger.

Beroende på hur gammal du är så gör antingen vårdpersonalen en så kallad mognadsbedömning eller så behöver dina vårdnadshavare skriva på en samtyckesblankett.

Mognadsbedömning eller samtycke för 15–17-åringar

När du ska vaccinera dig så kommer vårdpersonalen att ställa några frågor för att kontrollera så att du förstår vad vaccinationen innebär. Det kallas för mognadsbedömning.

Har du med dig en påskriven blankett för samtycke eller om du har med dig din vårdnadshavare kommer vårdpersonalen inte att göra någon mognadsbedömning.
 

Samtycke för 12–14-åringar

Om du som barn kommer ensam till vaccinationstillfället behöver du ta med dig en samtyckesblankett som är påskriven av båda dina vårdnadshavare.

Blankett för samtycke

Du kan hämta blanketten på en vaccinationsenhet. Ta med legitimation till vaccinationslokalen om din vårdnadshavare inte kan följa med dig och intyga din identitet.

Ladda ner och skriv ut blanketten:

Samtyckesblankett for dig 12-17-år rvn.pdf

Vaccin till barn i riskgrupp 5-11 år

Barn i åldern 5-11 år som har en sjukdom eller ett tillstånd som gör att de kan bli extra sjuka i luftvägsinfektioner kommer att erbjudas vaccination mot covid-19 i Västernorrland.

Vaccinet Comirnaty är godkänt i en särskild barndos för barn mellan 5 och 11 år. Dessa barndoser kommer att distribueras till alla regioner under andra halvan av januari. Barnets behandlande läkare gör en individuell bedömning.

De särskilda grupper av barn denna rekommendation gäller finns definierade på Svenska Barnläkarföreningens webbplats.

Blodförtunnande läkemedel

Om du använder blodförtunnande läkemedel, se information på sidan "Frågor och svar om vaccination mot covid-19", under rubriken "Kan jag vaccinera mig?"

Allergisk reaktion

Du som tidigare haft en svår allergisk reaktion och har behövt söka akut vård ska kontakta din hälso- eller vårdcentral inför din vaccination mot covid-19. Det gör du för att få råd och en bedömning om du kan ta din vaccindos på den ordinarie vaccinationslokalen eller om du behöver en utökad övervakning.

En svår allergisk reaktion kommer oftast väldigt snabbt, inom 30 minuter, efter att du utsatts för det du är allergisk mot.

Detta gäller alla oavsett ålder. Den som har blivit vaccinerad med utökad övervakning utan reaktion kan ta nästa dos i vanlig vaccinationslokal.

Reaktionerna kan vara till exempel:

 • andnöd
 • illamående och kräkningar
 • kraftig hjärtklappning
 • avsvimning

Reaktionen är då så svår att man söker vård på akutmottagning eller åker direkt till sin hälso-eller vårdcentral.

Har du tidigare fått en svår allergisk reaktion och behövt söka vård akut? Då ska du kontakta din hälso-eller vårdcentral för att få råd innan du bokar din vaccinationstid. Det är viktigt att du får en bedömning av hur du ska vaccineras på ett säkert sätt.

Om hälso-vårdcentralen bedömer att du kan vaccineras i det ordinarie flödet så bokar du själv en tid och svarar ”Nej” på frågan i hälsodeklarationen om att du har haft en svår allergisk reaktion.

Om hälso-vårdcentralen bedömer att vaccination måste ske med utökad övervakning skriver vård-hälsocentralen en remiss så att du vaccineras på något av länets sjukhus. Du kallas sedan till vaccination.

Så avbokar du din vaccinationstid

Om du blir sjuk ska du avboka din tid digitalt via bokningssidan för respektive vaccinationsenhet eller via appen "Mitt vaccin".

 • Avboka endast din tid om du måste.
 • När du avbokat digitalt får du ett sms eller besked via e-post som bekräftar din avbokning.
 • När du är frisk igen måste du boka en ny tid själv.

Mer information om bokning och avbokning finns på sidan Så gör du för att vaccinera dig mot covid-19 Kapitlet heter "Viktigt att omboka".

Support via telefon

Om du har svårt att boka digitalt via bokningssidor eller appen "Mitt vaccin" så kan du kontakta Region Västernorrlands telefonister för att få hjälp med din bokning.

telefon: 0611-804 00, måndag-fredag klockan 08.00-16.00.

Till toppen av sidan