Lämna prov och få provsvar om covid-19

Egenprovtagning covid-19 i Västernorrland

Innehållet gäller Västernorrland

Region Västernorrland erbjuder egenprovtagning för covid-19. Det gäller alla som har fyllt 6 år samt har symtom covid-19. Du behöver inte vara folkbokförd i Västernorrland. Ett ombud som är symtomfritt ska både hämta ut provtagningsmaterialet och sedan lämna in provet till samma utlämningsställe.

Väljer du provtagningsstation behöver du inget ombud men det är bara du som kan provta dig då och du kan inte vara ombud åt någon annan. Undantag minderåriga barn.

Du beställer Egenprovtagning genom att logga in i
1177 Vårdguidens e-tjänster.

Saknar du e-legitimation kan du kontakta din hälso-eller vårdcentral för att göra egenprovtagning där. Du får då ett provtagningskit på plats på hälsocentralen.

Provtagningen är gratis. Du kan beställa egenprovtagning en gång per dag. Nya tider kommer löpande i början av varje vecka.

Du ska boka egenprovtagning när du får symtom covid-19 om du inte redan är vaccinerad med två doser covid-19 och det har gått mindre än två veckor efter andra dosen. Om du är hälso och sjukvårdspersonal eller har hemtjänst behöver du fortsätta provta dig vid symtom covid-19. Mer information finns i artikeln "Lämna prov"

Så här gör du:

 • Regionen rekommenderar "Provtagning - Ny beställning"
 • Välj covid-19 egenprovtagning Västernorrland
 • Slutför beställningen
 • Nu kan du välja utlämningsställe och fullfölja din beställning och välja aviseringsmetod (till exempel via sms).
 • Tryck slutför beställningen
 • Du kommer att få ett besked via sms eller e-post om du väljer att få aviseringar. Du ska logga in via 1177.se när du fått ditt besked.

Du hittar även provtagning under alla "Övriga tjänster".

Så här gör du om du är folkbokförd i annat län

 • Logga in i 1177 Vårdguidens e-tjänster
 • Välj "Egen provhantering" - Beställ provtagning och se svar
 • Klicka sedan på knappen "Ny beställning"
 • Välj sedan "Visa provtagning i andra län"
 • Scrolla ner till den region där du vill provta dig
 • Klicka på den regionen och du kan sedan boka utlämningsställe och fullfölja din beställning.

Avboka din Egenprovtagning covid-19 så här:

Om du ändrar dig och inte vill hämta ditt självtest covid-19 avbokar du lättast genom att när du loggat in i e-tjänsterna välja

 • "provtagning-tidigare beställningar och svar" 
 • Klicka på den genomförda beställningen och klicka sen på "Boka tid här" (extern länk) så kan du sedan avboka tiden.

Beställ egenprovtagning till barn 

Det är även möjligt för vårdnadshavare att beställa egenprovtagning till sina barn som har fyllt 6 år. 1177 Vårdguidens e-tjänster kommer automatiskt visa en ruta (om du är vårdnadshavare) att du kan agera ombud för barnet mellan 6 år-12 år.

Beställ e-legitimation tillsammans med din tonåring

När barnet är 13 år och uppåt ska det beställa själv. Det krävs då att barnet har ett eget BankID och det ska beställas hos din bank. För att skaffa detta krävs att barnet tillsammans med vårdnadshavare går in till banken för att göra en beställning. Det är då mycket viktigt att inte ha symtom covid-19.
Om barnet har symtom så blir det då nödvändigt att i stället vända sig till sin hälso/vårdcentral för att boka en provtagning.

Var gärna förberedd och skaffa ett BankID eller FrejaeIDplus i förväg till din tonåring som fyllt 13 år.

Olika utlämningsställen

När du gör din beställning av egenprovtagning får du samtidigt välja när, var och hur ditt ombud kan hämta ditt provtagningsmaterial. Om du väljer provtagningsstation så behöver du inte utse något ombud utan kan färdas dit i egen bil.

OBS! Glöm inte att ta med giltig legitimation till apoteket eller provtagningsstationen (körkort och svenskt pass ok). Som ombud behöver du ha med legitimation till den som du hämtar ut provtagningskit till.

En lista på möjliga utlämningsställen visas i tjänsten. I Västernorrland är flera av Apoteket AB:s apotek anslutna till egenprovtagning. 

Utlämningsställen i Västernorrland

Du kan inte hämta ut ditt provtagningsmaterial själv. Personen som agerar ombud måste vara symtomfri och ta med både din och sin egen legitimation. Om du väljer provtagningsstation behöver du inget ombud eller kan provta dig sittande i din egen bil.

När det gäller föräldrar, vårdnadshavare eller släktingar som är ombud till sina barn (6-12 år) så ska de undvika nära kontakt med andra och hålla avstånd 2 meter från andra personer. Det är viktigt att vara uppmärksam på tidiga symtom på covid-19.

Om du inte har svenskt personnummer eller e-legitimation

Du som inte har ett svenskt personnummer eller e-legitimation, kan ringa en hälso-eller vårdcentral. Hälsocentralen bedömer om du ska göra en egenprovtagning. Egenprovtagningen tas då på hälso- eller vårdcentralen.

Om du behöver hjälp att hitta en hälso- eller vårdcentral kan du ringa 1177 för att bli hänvisad rätt eller för att få sjukvårdsrådgivning.

Hitta hälso/vårdcentraler i Västernorrland

Har du inget ombud och ingen bil?

Du som inte känner någon som kan vara ditt ombud eller du som inte har tillgång till en bil, kan ringa en hälso/vårdcentral. Hälso eller vårdcentralen bedömer om du bör ta ett test för covid-19. Testet tas då på en hälso/vårdcentral.

Hitta hälso/vårdcentraler i Västernorrland

Beställ inte ett nytt självtest om du haft covid-19

Du ska inte beställa ett nytt självtest om du haft covid-19 någon gång under de senaste sex månaderna. Inte heller för att se om du är smittfri nu. Du kan ha kvar spår av viruset i kroppen även när du har blivit frisk. Ett nytt prov kan därför vara positivt under lång tid efteråt utan att du är sjuk eller smittsam.

Reseintyg vid utlandsresa

Du kan inte använda provsvaret från ett självtest som ett reseintyg. Region Västernorrland testar bara personer med symtom och om du är sjuk ska du stanna hemma.

Du som är frisk och ska resa utomlands kan kontakta ett företag som erbjuder testning och reseintyg.

Reseintyg vid utlandsresa Folkhälsomyndigheten

Instruktionsfilm om hur du genomför egenprovtagning covid-19. Nya provtagningskit 2021 innehåller bara en topspinne i stället för tre som på filmen.

Till toppen av sidan