OM COVID-19 – CORONAVIRUS

Egenprovtagning covid-19

Innehållet gäller Västernorrland

Region Västernorrland erbjuder egenprovtagning för covid-19 från och med 2 juli. Det gäller alla som har fyllt 15 år, är folkbokförda i Västernorrland samt har symtom covid-19. Ett ombud som är symtomfri ska hämta ut provtagningsmaterialet och sedan lämna in provet till samma utlämningsställe.

När du gör din beställning av egenprovtagning får du samtidigt välja när, var och hur ditt ombud kan hämta ditt provtagningsmaterial.

En lista på möjliga utlämningsställen visas i tjänsten. I Västernorrland är flera av Apoteket AB:s apotek anslutna till egenprovtagning. 

Utlämningsställen i Västernorrland

Du kan inte hämta ut ditt provtagningsmaterial själv. Personen som agerar ombud måste vara symtomfri och ta med både din och sin egen legitimation. 

Provtagningen är gratis. 

Provsvaret får du efter två arbetsdagar via e-tjänsten.

Är svaret positivt för covid-19, det vill säga visar att du har en pågående coronainfektion, måste du själv börja egenvårda dig eller ta kontakt med vården beroende på dina symtom. Under tiden ska du isolera dig hemma för att inte riskera att smitta andra. Följ egenvårdsråden och Folkhälsomyndighetens råd för minskad smittspridning.

Är svaret negativt ska du, om du har infektionssymtom från luftvägarna, inte gå tillbaka till jobbet innan du känner dig återställd.

Var uppmärksam på dina symtom och kontakta sjukvården igen om du blir sämre. Du hittar mer information i artikeln corona

Har du funderingar om egenprovtagning så kan du läsa mer under Vanliga frågor och svar om Egenprovtagning covid-19.

Titta på en instruktionsfilm om hur du genomför egenprovtagning covid-19.

Till toppen av sidan