Beställ prover

Klamydiatest via nätet

I de flesta regioner kan du logga in och beställa ett klamydiatest på internet. För att kunna beställa ett test måste du vara folkbokförd i en region som erbjuder klamydiatest via internet. Du kan beställa testet till en annan adress än den du står skriven på.

Välj region högst upp på sidan för att få information om vad som gäller där du bor.

Västernorrland

Klamydia- och gonorrétest i Region Västernorrland

I Region Västernorrland kan du beställa ett klamydia-och gonorrétest. Du som är över 15 år och folkbokförd i Västernorrland kan beställa hem ett klamydia och gonorrétest på webben helt gratis. Du kan också besöka någon av följande:

  • ungdomsmottagningen (om du inte fyllt 23 år)
  • hud- och könsmottagningen vid Sundsvalls sjukhus
  • din hälso-/vårdcentral 

Klamydia- och gonorrétest via webben

Har du haft oskyddat sex och misstänker att du kanske har klamydia?

Nu kan du beställa ett digitalt klamydiatest  – snabbt, enkelt och gratis – om du:

  • är 15 år eller äldre.
  • är folkbokförd i Västernorrland.

Beställ test – så går det till steg för steg

Beställ test

Har du e-legitimation loggar du in direkt på 1177 Vårdguidens e-tjänster och beställer testet. 

När du har loggat in hittar du "Beställ klamydia och gonorréhemtest" under "Regionen rekommenderar" på startsidan. Följ instruktionerna och testet skickas direkt hem till dig inom ett par dagar i ett neutralt kuvert utan avsändare.

Tips! Om du fyllt i ditt mobilnummer eller e-postadress så får du ett meddelande när ditt provsvar har kommit.

Gör testet

Testet består för män av ett urinprov medan det för kvinnor tas ett slidsekretprov med en bomullspinne. Du tar provet själv hemma enligt de instruktioner som följer med i brevet. Det bör ha gått minst sju dagar sedan du hade oskyddat sex.

Skicka in

Lägg testet i det vadderade svarskuvertet och posta det. Du behöver inte betala porto.

Få provsvar

Inom några dagar får du provresultatet i 1177 Vårdguidens e-tjänster.

Om du har klamydia eller gonorré

Om provet visar att du har klamydia så behöver du få behandling. I provsvaret får du information om vart du ska vända dig. Klamydia och gonorré behandlas med antibiotika och behandlingen är gratis.

Är du smittad blir det också aktuellt med smittspårning. Om du har gonorré tas ett nytt prov för odling + resistensbestämning i samband med besök för behandling, och ett kontrollprov efter 1-2 veckor.

Har du klamydia behöver inget kontrollprov göras. 

Klamydia och gonorréprov på mottagning

Misstänker du att du smittats av klamydia och/eller gonorré och inte kan eller vill beställa ett test via webben? Då är du välkommen att testa dig på något av följande ställen:

  • ungdomsmottagningen (om du inte fyllt 23 år)
  • hud- och könsmottagningen vid Sundsvalls sjukhus
  • din hälso-/vårdcentral.

Har du frågor om klamydia eller gonorré är du välkommen att kontakta någon av våra mottagningar.

Så här går det till

Boka en tid på mottagningen.

När du kommer till mottagningen så ska det ha gått minst sju dagar sedan du hade oskyddat sex. Du som är man och ska ta ett urinprov ska inte ha kissat på minst två timmar. 

Testet är enkelt att göra och består av ett urinprov för män och ett prov från slidan, som tas med bomullspinne, för kvinnor.

Visar det sig att du är smittad blir du kontaktad av personalen på telefon.

Klamydia och gonorré behandlas med antibiotika och behandlingen är gratis. Är du smittad blir det också aktuellt med smittspårning. Om du har gonorré tas ett nytt prov för odling + resistensbestämning i samband med besök för behandling, och ett kontrollprov efter 1-2 veckor. Har du klamydia behöver inget kontrollprov göras.

När ska du inte göra klamydia-och gonorrétest via webben

Klamydia- och gonorrétest som beställs hem via Internet kan inte göras i ändtarm eller svalg. Om du har haft oskyddat oral- eller analsex ska du testa lämna prov på en mottagning.

Har du besvär från underlivet men provet visar att du inte har klamydia eller gonorré är det viktigt att du går till en mottagning för att undersöka om du drabbats av någon annan sexuellt överförbar infektion. Det kan också kännas bra att få prata med någon.

Vänd dig till  hud och könsmottagningen vid Länssjukhuset i Sundsvall, ungdomsmottagningen eller din hälso-/vårdcentral.

Till toppen av sidan