Läs andras frågor

Vad innebär otoskleros?

Fråga

Vad innebär oteskleros?

Svar

Otoskleros är en sjukdom som påverkar hårdheten i benet som omger innerörat. Sjukdomen påverkar även det ställe där det hörselben som kallas stigbygeln fäster mot innerörat. Stigbygeln kan då fastna och röra sig trögt när hörselbenen vibrerar för ljud. Då överförs ljudet inte så bra som det ska till innerörat och du får en hörselnedsättning.

Du kan få otoskleros på det ena örat eller på båda öronen. Hörselnedsättningen påverkar framför allt de mörka tonerna, det vill säga toner med låg frekvens. Men du kan få nedsatt hörsel för alla toner.

Ungefär en av hundra personer får otoskleros. Sjukdomen är dubbelt så vanlig hos kvinnor som hos män. Otoskleros börjar i yngre medelåldern och du får då sämre hörsel på ett öra. En öron-näsa-halsläkare kan ställa diagnosen med hjälp av olika hörseltest.

Orsaken till otoskleros är okänd. Men ärftlighet i kombination med olika miljöfaktorer kan göra att man får sjukdomen.

En hörapparat kan hjälpa dig att höra bättre om du har otoskleros. Hörseln kan ibland också förbättras med hjälp av en operation. Då ersätter man stigbygeln med en hörselbensprotes. Den vibrerar av ljudvågor och leder ljudet till innerörat. Ibland har det förändrade benet lett till att innerörats celler fungerar sämre. Hörselnedsättningen i innerörat går inte att operera. 

Otoskleros kan också ge tinnitus. Men alla med otoskleros har inte tinnitus.

Till toppen av sidan