Läs andras frågor

Vad händer efter en knäplastikoperation?

Fråga

Jag ska sätta in en protes i mitt knä, en knäplastik. Vad jag vill veta är:

 1. Blir man helt bra i knät efter operationen?
 2. Hur lång konvalescens det behövs?
 3. Går man gipsad länge?
 4. Kan man klara sig själv hemma efter det man kommit hem från sjukhuset?
 5. Har man mycket ont efter en sådan operation?
 6. Hur mycket belastning tål knät?
 7. Finns det någon risk med operationen?

Svar

Först vill jag säga att din egen läkare är den som bäst kan svara på dina frågor. Men jag ska ändå svara så gott jag kan.

 1. Det är först efter ungefär ett år efter knäplastikoperationen som det går att avgöra det slutliga resultatet. Men de allra flesta som blir opererade blir nöjda med operationen.

 2. Hur lång tid du behöver gå på sjukgymnastik efter operationen varierar. Mycket beror det på hur pass tränad du är innan operationen. Träningen fortsätter du sedan på egen hand. 

 3. De första dagarna efter operationen får du stanna kvar på sjukhuset och där får du den hjälp som behövs. Gips används i princip inte vid knäplastik. 

 4. När du kommer hem fortsätter du gå med kryckor. Det är naturligtvis besvärligt den första tiden och du kan behöva hjälp med städning och handling. Det tar en del tid innan du kan gå i trappor utan hjälpmedel och i början får du använda ledstång och krycka. 

 5. Visst gör det ont efter operationen och du får smärtstillande mediciner på sjukhuset. När du kommer hem brukar du snart kunna övergå till lättare smärtstillande mediciner. En protes i knät blir aldrig som ett nytt friskt knä. Men värken brukar försvinna och du kan gå lättare. 

 6. När knät har läkt tål det ganska mycket belastning. Men aktiviteter med hög belastning som gympa med hopp, joggning och löpning, fotboll, handboll, klättring, squash, basket, tennis och vattenskidor bör du undvika. 

 7. Det finns alltid risker med en operation. Dels kan det uppstå problem under själva operationen. Dels kan det uppkomma infektioner. Detta är de två vanligaste riskerna. De allra flesta som genomgått en knäplastikoperation är dock mycket nöjda med att värken minskar.

Läs mer om knäledsartros här.

Rikard Viberg, läkare, specialist i allmänmedicin

Till toppen av sidan