Läs andras frågor

Vad beror lock för örat på?

Fråga

Vad beror lock för örat på? Finns det någon behandling?

Svar

Lock för örat beror ofta på att örontrumpeten har svullnat igen.

Örontrumpeten är röret mellan svalget och mellanörat. Där brukar luft passera igenom mellan örat och svalget. När du är förkyld eller har allergisk snuva kan örontrumpeten svullna och täppas igen. Då kan inte luft passera och det bildas ett undertryck i mellanörat.

Lock för örat brukar gå över om du blåser mot stängd näsa och mun, eller om du försöker svälja. Att blåsa med stängd näsa och mun kallas för att tryckutjämna. Det brukar också hjälpa att använda avsvällande nässprej eller allergimedicin.

Använd inte receptfri avsvällande nässprej i mer än tio dagar i följd. Annars kan sprejen göra så att du i stället blir mer täppt i näsan.

Vaxpropp i örat

Om locket för örat inte försvinner när du tryckutjämnar kan det bero på att det finns en vaxpropp i hörselgången. Vaxproppen täpper då till hörselgången så att mycket mindre ljud kommer fram till trumhinnan. Du hör sämre och upplever det som ett lock för örat. En vaxpropp kan tas bort på flera olika sätt, till exempel med läkemedel eller genom att spola örat.

Du bör söka vård på en vårdcentral om du inte vet säkert vad det är som ger dig lock för örat.

Ring telefonnummer 1177 om du vill ha sjukvårdsrådgivning. Då kan du få hjälp att bedöma symtom eller hjälp med var du kan söka vård.

Till toppen av sidan