Undersökning & behandling

Smärtbehandlingar och rehabilitering

Här kan du läsa om läkemedel mot olika typer av smärta. Du kan också läsa om behandling av smärta, som fysioterapi, tens och akupunktur. Här finns också texter om rehabilitering efter en stroke och om rehabilitering i varmt klimat.

Innehåll - Smärtbehandlingar och rehabilitering

Visa innehåll som:
  • Akupunktur

    Akupunktur är en behandling där man sätter tunna nålar på särskilda ställen i huden. Behandlingen används framför allt om du har ont i muskler eller leder. En del studier visar att akupunktur fungerar, andra studier kan inte bevisa det.

  • Autonom dysreflexi

    Vid en skada på ryggmärgen (neurologisk nivå) i höjd med bröstkota nummer 6, eller högre upp, påverkas den del av nervsystemet som står utanför viljemässig kontroll och som bland annat kontrollerar blodtrycket.

  • Bäckenbottenträning

    Bäckenbottenträning kan hjälpa dig som har besvär med att det läcker urin eller avföring. Det kan också hjälpa för besvär av framfall. Du kan börja med bäckenbottenträning när som helst under livet.

  • Digital smärtskola för dig med långvarig smärta

    I den digitala smärtskolan får du information om hur smärta fungerar och du får lära dig olika sätt att hantera smärta i vardagen.

  • Fysioterapi vid besvär i nacke, axlar och rygg

    Du som har ont i ryggen, axlarna och nacken kan få behandling med fysioterapi. Då kan du få hjälp med dina besvär, ofta med hjälp av rörelse och träning i olika former. Du kan också få hjälp med att förändra dina levnadsvanor.

  • Fysisk träning vid ryggmärgsskada

    Att röra på sig är viktigt för alla. Med en ryggmärgsskada har du ännu högre risk för att drabbas av övervikt, hjärt- och kärlsjukdomar och diabetes. Det beror bland annat på för låg aktivitetsnivå. Det beror också på att musklerna och hjärtats funktion kan vara påverkad beroende på var och hur omfattande din skada på ryggmärgen är.

  • Digital hjärtskola för dig med kranskärlssjukdom

    Har du nyligen råkat ut för en hjärtsjukdom och vill ha mer kunskap och stöd i din rehabilitering? Då kan den digitala hjärtskolan vara något för dig.

  • Kiropraktik och naprapati

    Kiropraktik och naprapati används för att förebygga, behandla och rehabilitera besvär och smärtor som är kopplade till dina rörelser. Du som har ont i till exempel nacke, axlar och rygg kan få behandling med kiropraktik och naprapati. Behandlingen sker manuellt, alltså med händerna, men även genom rådgivning och träning.

  • Kontrakturprofylax - behåll rörlighet i leder och muskler vid ryggmärgsskada

    För att behålla rörelseomfånget i lederna är det nödvändigt att röra på dem. Att inte kunna böja eller sträcka ut en led maximalt kallas ”kontraktur”.

  • När ett barn får lustgas

    Lustgas är en osynlig gas som du andas in genom en mask som täcker både mun och näsa. Lustgas har smärtstillande, lugnande och avslappnande effekt och kan ges vid olika undersökningar eller behandlingar.

  • Läkemedel vid långvarig smärta

    Smärta brukar betraktas som långvarig eller kronisk om du har haft ont i minst tre månader. Du behöver inte ha ont hela tiden, det kan också vara smärta som kommer tillbaka gång på gång. Långvarig smärta kan lindras med olika typer av läkemedel beroende på vad som är orsaken till din smärta. Ibland kan du få kombinera flera olika läkemedel.

  • Receptfria läkemedel vid tillfällig smärta - vad ska jag välja?

    Ibland kan du få tillfällig smärta, till exempel huvudvärk, migrän, tandvärk, mensvärk eller ledvärk. Då kan du behöva något läkemedel för att minska smärtan. Det finns flera olika smärtstillande läkemedel som du kan köpa utan recept.

  • Rehabilitering efter stroke

    Både du och dina närstående kan behöva anpassa er till den nya situationen om du har fått en stroke. Du kan komma att behöva professionell hjälp för att komma tillbaka till ett vardagsliv som du trivs med.

  • Rehabilitering i Jönköpings län

    Om du har varit sjuk, opererats eller varit inlagd på sjukhus kan du behöva rehabilitering. Det kan vara stöd eller träning för att återfå eller behålla så mycket som möjligt av din förmåga. Här finns även rehabilitering vid vissa långvariga sjukdomar.

  • Rehabilitering i varmt klimat

    Du kan få rehabilitering i varmt klimat om du har en inflammatorisk reumatisk sjukdom, en neurologisk sjukdom eller skada, eller om du har psoriasis. Men det är inte så vanligt med sådan behandling.

  • Rehabiliteringsplan

    Du har rätt att få en rehabiliteringsplan om du har behov av rehabilitering. Planen tydliggör vad som behöver göras för att nå dina mål.

  • Ryggbedövning

    Du kan få ryggbedövning om du ska opereras i nedre delen av kroppen eller om du ska föda barn. Läkaren sprutar in ett bedövande läkemedel i ryggen. Ditt medvetande påverkas inte av ryggbedövningen. Du är vaken och klar i huvudet.

  • Ryggmärgsskada

    Här finns information om hur kroppen kan påverkas, råd om hur du får det dagliga livet att fungera och vilken hjälp du kan få när du drabbas av en ryggmärgsskada.

  • Sjukskrivning och rehabilitering

    En sjukskrivning är en viktig del av din behandling efter en sjukdom eller skada. Börja fundera på hur din vardag ska se ut när du börjar arbeta igen, även om det inte är aktuellt just nu.

  • Tens

    Tens, transkutan elektrisk nervstimulering, är en smärtlindringsmetod som stimulerar nerverna.

  • Träning efter en höftledsoperation

    Om du har opererat höftleden är det viktigt att träna regelbundet för att få tillbaka styrka och rörlighet i höften. Din fysioterapeut hjälper dig att komma igång med övningarna efter operationen.

Mer på 1177.se

Smärtlindring under förlossningen

Här kan du läsa mer om olika metoder för smärtlindring under förlossningen.

Så blir du delaktig i din vård

Genom att förbereda dig inför besöket kan du vara delaktig i din vård. Då kan du tillsammans med vårdpersonalen komma fram till den vård som passar bäst.

Långvarig smärta

När du har ont länge kan smärtan hindra dig från att röra på dig och leva som du vill. Då behöver du få behandling. Det finns också mycket du kan göra själv för att må så bra som möjligt.

Till toppen av sidan