FÖRLOSSNING

Information om covid-19 för dig som ska föda barn i Västernorrland

Innehållet gäller Västernorrland

Här finns information för dig som ska föda barn i Västernorrland om vad läget med covid-19 innebär inför förlossning. Det finns också information om vad som gäller för dig som ska föda barn och har misstänkt eller konstaterad smitta av covid-19.

Det är viktigt att du berättar för vårdpersonalen om du har symtom som skulle kunna vara covid-19 innan eller vid ditt besök. På det sättet kan personalen skydda sig och får möjlighet att ta hand om dig på ett säkert sätt utan risk för smittspridning.

Nya regler gäller för dig som är gravid och din partner eller närstående. Det beror på läget med covid-19.

Från den 23 november är det inte möjligt för din partner att närvara vid undersökning som rutinultraljud.

Det gäller på både barnmorskemottagningar och mottagningar på sjukhus. Det kan göras undantag för besöksförbudet om det finns mycket speciella omständigheter.

Här finns frågor och svar om covid-19 och graviditet

 

Din partner kan vara med under förlossningen

Din partner kan vara med under förlossningen om hen är frisk. Din partner får inte närvara vid förlossningen om hen har symtom av luftvägsinfektion som exempelvis hosta, feber eller halsont.

Besöksförbud på BB avdelning

Din partner får följa med till BB, i mån av plats, men för alla andra är det besöksförbud för att minska risken för att vårdpersonal och andra patienter smittas av covid-19.

Vid vistelse på förlossning och BB gäller att ni inte ska uppehålla er i allmänna utrymmen mer än nödvändigt samt att ni inte träffar besökare i trapphus/gågata

Vad gäller vid planerat kejsarsnitt?

Du som är gravid och din partner kommer tillsammans till sjukhuset. Din partner kommer att få vara med under operationen och hela familjen får vara tillsammans. Kejsarsnitt utan medicinsk indikation kan komma att ställas in.

Vad gäller vid akut kejsarsnitt?

Det är samma regler som gäller vid akut kejsarsnitt. Din partner kommer inte få följa med till operationsrummet utan får vänta i ett annat rum.

Du som ska föda barn i Västernorrland och har misstänkt eller konstaterad smitta av covid-19

Din förlossning kommer att ske i ett isoleringsrum om du som är gravid har misstänkt eller konstaterad smitta av covid-19.

Isoleringsrummet är som ett vanligt rum för förlossning. Efter förlossningen behöver du stanna i isoleringsrummet för att undvika att smitta andra patienter på förlossningsavdelningen.

Efter förlossningen

Du och ditt barn kommer få vara tillsammans efter förlossningen på BB-avdelningen om ni båda mår bra. Om allt är normalt rekommenderar vi tidig hemgång.

Om ditt barn behöver vård efter förlossningen som exempelvis neonatalvård, kommer ni inte kunna vara tillsammans. Ni kan inte heller vara tillsammans om du är så sjuk att du behöver särskild vård för covid-19.

Till toppen av sidan