Mat och dryck för barn

Bra mat och dryck för barns tänder

Mat som är bra för kroppen är oftast även bra för tänderna.

Här är sex kostråd för att få friska tänder hos barn:

  • Servera två huvudmål och 2-3 mellanmål om dagen som gör barnet mätt.
  • Undvik att barnet småäter, det vill säga äter lite då och då hela dagen.
  • Vänj inte barnet vid söt dryck i nappflaska eller att låta hen ta med välling i sängen.
  • Ge barnet vatten mellan måltiderna eller om barnet är törstigt.
  • Undvik mat med tillsatt socker och sockra inte på gröt, fil till exempel.
  • Begränsa godis och läsk till enstaka tillfällen.

Håll igen på sockret

Vanligt socker är det födoämne som lättast orsakar hål i tänderna, så kallad karies. Socker som är tillsatt i maten tar sig tar sig lätt in i bakteriebeläggningar som finns på tänderna. Där bryts de ner av bakterierna och det bildas syra som skadar tänderna. 

Hur surt det blir beror bland annat på vilken typ av socker det är. Rörsocker, druv- och fruktsocker ger stor surhet.

Med stärkelse och fibrer blir det inte lika surt. Undantaget är mat med stärkelse som blivit kraftigt upphettad, till exempel chips och ostbågar. Då blir det lika surt i munnen som när du äter rörsocker.

Bra med regelbundna måltider

Vid övergången till vanlig mat bör du vänja barnet att äta mat vid matbordet. Ett bra upplägg är tre huvudmål och två till tre mellanmål om dagen som gör barnet mätt. Då får tänderna tid att återhämta sig utan mat eller dryck i munnen. 

Ett mellanmål som är bra för tänderna kan bestå av exempelvis mjölk, en smörgås av grovt bröd med pålägg och färsk frukt. Morots- och gurkstavar, bitar av mager ost, avokado, mandel och nötter är andra exempel på bra mat.

Man bör undvika att ge barn bullar, kex och kakor till vardags. Tänk på att till exempel marmelad, sylt, fruktyoghurt, nyponsoppa, krämer och glass innehåller mycket socker. Även torkad och färsk frukt kan innehålla mycket socker.

Vatten bästa drycken

Vanligt dricksvatten är bäst för tänderna och därför är det bra att tidigt vänja barnet vid att dricka det. Till måltider passar mjölk eller vatten. Sockerrika drycker, som saft och läsk, är skadliga för tänderna och bör begränsas till festligare tillfällen.

Om vattnet som barnet dricker kommer från egen brunn bör fluoridhalten vara kontrollerad. Om brunnsvattnet innehåller för mycket fluorid kan barnet behöva dricka annat vatten under de första åren.

Undvik söta drycker i nappflaska

Söta drycker, till exempel saft, läsk eller nyponsoppa, bör aldrig drickas ur nappflaska. Det finns risk att barnets tänder påverkas av sockret i drycken under längre tid än om barnet dricker ur en mugg. Därför är det bra att barnet lär sig att dricka ur mugg.  Att ge vatten i nappflaskan är inget problem för tänderna. 

Risken för att få hål i tänderna ökar om barnet dricker något annat än rent vatten innan det somnar eller under natten. Det gäller särskilt barn som nyss fått tänder eftersom mjölktänder som just brutit fram är mjukare och mer känsliga än äldre tänder.

Om du har ett barn som äter på natten och du är orolig för barnets tandhälsa kan du kontakta barnavårdscentralen, bvc, eller tandvården för råd och stöd.

Bröstmjölk orsakar inte karies i sig själv. Men om barnet ammas och samtidigt äter mat med socker kan det bildas syra ur bröstmjölkens socker. Därför är det extra viktigt med tandborstning efter att tänderna bryter fram för barn som ammas efter sex månaders ålder.

Syror ökar risken för frätskador

Att ofta dricka till exempel läsk, smaksatt kolsyrat vatten eller juice ökar risken för frätskador på tänderna. Dryckerna innehåller nämligen förutom socker även syror som kan ge skador på tänderna. Även så kallade lightdrycker, utan vanligt socker, kan ge frätskador. Det är inte sötningsmedlet som skadar tänderna utan syrorna.

Nästan alla drycker utom vanligt vatten, mineralvatten, mjölk och svart te är så sura att det kan orsaka frätskador. Vissa mineralvatten kan ha hög fluoridhalt och är inte lämpliga för barn under sex år eftersom deras tänder håller på att bildas.

Övriga råd

De flesta barn upptäcker ganska snart att det finns godis. När barn har fått smak för godis kan det vara en bra vana att införa en godisdag i veckan. Det kan vara på fredag eller lördag då man har det mysigt tillsammans.

Godis, glass och annat sött gör minst skada på tänderna om det äts som efterrätt direkt efter maten.

Saliven sköljer munnen efter maten

Saliven neutraliserar syrorna som bildas i munnen.

Hos vuxna och större barn hjälper tunga, läppar och kinder till med att cirkulera saliven och transportera bort maten.

Men barn under tre år gör inte så. Det medför att mat kan ligga kvar länge i munnen. Barnet behöver därför hjälp med att skölja bort den. Låt därför gärna barnet dricka vatten eller mjölk som avslutning på måltiden.

Till toppen av sidan