4 februari: När restriktionerna upphör så fortsätt att stanna hemma vid symtom

Innehållet gäller Västernorrland

Även om merparten av pandemirestriktionerna avskaffas den 9 februari har vi fortfarande stor smittspridning i samhället och den som inte är vaccinerad riskerar att bli allvarligt sjuk.

Kvinna i vinterlandskap ute och går.

- Den stora majoriteten i länet är vaccinerade och har därför ett bra skydd. Fortfarande är dock cirka 21 000 personer över 12 år i länet ovaccinerade. Jag uppmanar därför starkt att alla nu ser till att vaccinera sig. Vi har gott om lediga vaccinationstider och gott om vaccin, säger smittskyddsläkare Hans Boman.

Även personer som haft covid-19 rekommenderas vaccinera sig för att förstärka och förlänga skyddet.

Skydda dig själv och andra människor

Vaccinet är det bästa skyddet mot covid-19. Du som är vaccinerad får oftast lindriga symtom om du smittas. Vaccinet innebär dessutom att du blir mindre smittsam och minskar därmed också risken för att andra personer drabbas.

Nu kan alla invånare över 18 år ta sin tredje dos vaccin redan tre månader efter att de tagit den andra dosen. Den tredje dosen förstärker och förlänger skyddet mot covid-19 och minskar därmed risken för att personen insjuknar i covid-19 och för smittan vidare.

Stanna hemma vid symtom

Det var under torsdagen som regeringen och Folkhälsomyndigheten meddelade att merparten av pandemirestriktionerna hävs för allmänheten från och med onsdagen den 9 februari.

Du ska dock fortfarande stanna hemma om du är sjuk. Det betyder att du ska stanna hemma från arbete, skola, fritidsaktiviteter, middagar, fester och andra privata sammanhang om du har symtom som kan vara covid-19.

-  Det är allas vårt ansvar och ett sätt att visa hänsyn till våra medmänniskor. Däremot kommer du från den 9 februari inte längre att behöva provta dig vid symtom, förutsatt att du inte jobbar inom vård och omsorg eller är patient, säger Hans Boman.

Speciella regler för vård- och omsorgspersonal

När det gäller vård- och omsorgspersonal kommer fortsatt särskilda regler och åtgärder att vara aktuella för att begränsa smittan.

Även besöksförbudet på länets sjukhus kvarstår tills vidare.

Till toppen av sidan