21 januari: God tillgång på vaccinationstider - passa på att boka påfyllnadsdosen

Innehållet gäller Västernorrland

Just nu finns bokningsbara tider för vaccination mot covid-19 på många av länets vaccinationsenheter. Vaccinationssamordnaren Karin Sellgren påminner om vikten att ta tre vaccindoser, även för den som redan har haft smittan.

Man som kavlar upp ärmen efter vaccination mot covid-19
Det finns just nu många lediga vaccinationstider på våra vaccinationsenheter i regionen.

– Om du nyligen haft covid-19 kan du vaccinera dig så snart du blivit frisk. Rekommendationen är att ta alla tre doser även om man genomgått en smitta, säger Karin Sellgren.

Däremot får ingen som vaccinerar sig vara sjuk när den kommer till vaccinationslokalen. Det är viktigt att du inte kommer till din vaccination om du känner av symtom. Kom ihåg att avboka din vaccinationstid så någon annan kan få möjlighet att boka tid vid behov.

Fler bör ta påfyllnadsdosen

Folkhälsomyndighetens senaste statistik, som gäller till och med förra veckan, visar att 41 procent av alla västernorrlänningar som är 18 år eller äldre har vaccinerat sig med tre doser.

Nästan 85 procent av alla länsbor som är tolv år eller äldre har fått två doser vaccin mot covid-19 och 89 procent har vaccinerat sig med första dosen.

– Vi ser fortfarande en tillströmning till vaccination av dos 1, vilket är positivt eftersom de som löper allra högst risk att bli allvarligt sjuka är de ovaccinerade, säger Karin Sellgren.

Hög kapacitet på vaccinationsenheterna

På alla vaccinationsenheter och hälso/vårdcentraler erbjuds första, andra och tredje dosen mot covid-19, samt vaccin mot säsongsinfluensan. Alla över 18 år har möjlighet att boka alla vaccinerna.

Det finns god tillgång på vaccin och många bokningsbara tider, även under kvällstid och helger på vissa platser.

– Den här veckan har vi vaccinerat cirka 3000 personer om dagen och vi har för närvarande kapacitet på att ge drygt 16 000 vaccindoser i veckan, säger Karin Sellgren.

Till toppen av sidan