1 februari: Tredje dosen kan nu tas efter tre månader

Innehållet gäller Västernorrland

Folkhälsomyndigheten rekommenderar nu att påfyllnadsdosen (tredje dosen) mot covid-19 tas tre månader efter den andra dosen. Anledningen är att snabbare ge fler personer ett förlängt och förstärkt skydd mot covid-19.

Hand som håller i vaccindos mot covid-19
Nu kan du boka din tredje dos vaccin mot covid-19 efter tre månader.

Den mycket kraftiga smittspridningen av covid-19 ligger bakom beslutet att korta tidsintervallet till påfyllnadsdosen, från fem månader till tre.

-  Den tredje dosen behövs för att minska risken att bli allvarligt sjuk av covid-19. Den tredje dosen bidrar också till minskad risk för att bli smittad och att smitta andra, säger Hans Boman, smittskyddsläkare i Region Västernorrland.

Även personer som haft covid-19 bör ta en tredje dos

Påfyllnadsdosen rekommenderas till alla som är 18 år och äldre.
-  Även personer som haft covid-19 rekommenderas en tredje dos. Vaccinet ger ett förlängt och förstärkt skydd även för personer som tidigare haft covid-19, säger Hans Boman.

Boka tid för påfyllnadsdosen

Tid för vaccination bokas här på 1177.se. Behöver du hjälp att boka tid kan du ringa 0611-804 00. Vissa vaccinationsenheter erbjuder också drop in. Dessa tider hittar du genom att gå in på de länkar till vaccinationsenheter och hälso/vårdcentraler som finns på sidan Boka tid på vaccinationsenhet i Västernorrland

-  Vi hoppas att fler väljer att ta alla rekommenderade doser mot covid-19, både för att skydda sig själva och personer i sin omgivning. Det är viktigt för att bromsa pandemins effekter både på individ-och samhällsnivå, säger Hans Boman.

Till toppen av sidan