Nyhetsarkiv Västernorrland

24 januari: Var med och utrota livmoderhalscancer

Innehållet gäller Västernorrland

Du som är kvinna och är född mellan 1994 och 1999 har nu möjlighet att vaccinera dig kostnadsfritt mot humant papillomvirus, HPV. Det gäller även dig som redan är vaccinerad eftersom det nya vaccinet ger ett bredare skydd än det som gavs innan 2019.

Närbild på ung kvinna med långt brunt hår. Hon ler och tittar snett neråt. I bakgrunden syns stadsmiljö.
Du som är född mellan 1994 och 1999 kan boka tid för vaccination – skydda dig själv och bidra till att utrota livmoderhalscancer.

Vaccinationen är en del i en nationell studie med målet att undersöka om det går att utrota HPV och livmoderhalscancer i Sverige.

Cellförändringar som kan leda till cancer i livmoderhalsen beror för det mesta på en infektion med viruset HPV. Genom att vaccinera dig mot HPV minskar risken att få cancer i livmoderhalsen.

Vaccination och provtagning

Vaccinerar du dig får du möjlighet att delta i en studie som leds av Karolinska universitetssjukhuset. Den består av två delar:

  • Vaccination mot HPV.
  • HPV-prov som kvinnan tar själv.

Alla kvinnor som är födda 1994–1999 och bor eller vistas i Västernorrland är välkomna att delta i studien och boka tid för vaccination. Du som är folkbokförd i länet kommer att få en inbjudan till studien, antingen till folkbokföringsadressen via posten eller till din digitala brevlåda.

Det går bra att boka tid även om du inte fått någon inbjudan. Även du som inte har det juridiska könet kvinna, men har en livmoderhals, erbjuds att vaccinera dig och kan boka tid här på 1177.se eller via appen "Mitt vaccin". Bokningen öppnar den 24 januari och de första tiderna finns från och med 1 februari.

Boka tid

Du bokar tid här på 1177.se via sidan Boka tid för vaccination i Västernorrland där du hittar de enheter som erbjuder vaccination mot HPV. Det går även bra att boka tid via appen "Min vård Västernorrland" eller telefon 0611-804 00.

Mer information om Vaccination mot HPV

Ta del av mer information om studien på hpvcenters webbplats

Mer information om studien

Den 14 april 2021 beslutade Sveriges riksdag att skynda på utrotningen av livmoderhalscancer. För att kunna utrota cancerformen behöver fler kvinnor i Sverige bli vaccinerade mot HPV. Därför startade Karolinska institutet en nationell satsning och en forskningsstudie med syftet att fler kvinnor under 30 år ska vara vaccinerade mot HPV. Under 2022 har samtliga regioner i Sverige beslutat sig för att delta i studien.

Till toppen av sidan