Nyhetsarkiv Västernorrland

Vaccination mot covid-19 i vår

Innehållet gäller Västernorrland

Du som är över 80 år eller bor på ett särskilt boende för äldre (SÄBO) rekommenderas att vaccinera dig mot covid-19 under våren.

Par som sitter i soffa och mannen håller om kvinnan
Nu går det att boka vårens påfyllnadsdos mot covid-19. Vaccinationerna börjar den 1 mars.

För att minska risken för allvarlig sjukdom rekommenderar Folkhälsomyndigheten alla som är 80 år och äldre och alla som bor på ett särskilt boende för äldre (SÄBO) att ta en påfyllnadsdos under våren. Rekommendationen gäller oavsett antal tidigare doser. Minst sex månader ska ha gått sedan senaste vaccindosen.

Fler erbjuds en vårdos

Personer som är mellan 65 och 79 år, personer från 18 år i riskgrupp samt personer med hemtjänst eller hemsjukvård erbjuds att ta en påfyllnadsdos under våren. Minst sex månader ska ha gått sedan senaste vaccindosen.

Boka tid för vaccination

Från och med den 1 mars erbjuds vårens påfyllnadsdos. Du bokar enkelt tid för vaccination här på 1177.se via sidan Boka tid för vaccination i Västernorrland, via appen ”MittVaccin” eller genom att ringa 0611-804 00 under vardagar på kontorstid.

Personer som bor på särskilt boende för äldre (SÄBO) behöver inte boka tid, utan erbjuds vaccination på annat sätt.

Påfyllnadsdoser i höst

I höst rekommenderas alla som är 50 år och äldre samt personer i riskgrupp från 18 års ålder en påfyllnadsdos för att få ett bra skydd inför vintersäsongen. Friska personer i åldern 18-49 år rekommenderas inga påfyllnadsdoser, men har möjlighet att ta en dos till hösten.

Mer information om vaccinationerna

Du kan läsa mer om vilka åldersgrupper och riskgrupper som rekommenderas vaccination mot covid-19 under år 2023 på Folkhälsomyndighetens webbplats

Till toppen av sidan