Aktuellt i Västernorrland

10 februari: Telefonsupport startar för att svara på vaccinationsfrågor

Innehållet gäller Västernorrland

För att ge länets invånare bättre stöd startar Region Västernorrland en telefonsupport för vaccinationsfrågor. Där kan allmänheten ställa frågor kring vaccinationsarbetet i Västernorrland. Telefonsupporten nås via nummer: 0611- 804 00 och nås från och med i dag 10 februari. Här besvaras inte medicinska frågor utan då får du vända dig till din behandlande läkare. Öppettider: måndag-fredag 08.00-18.00, helger 10.00-16.00

Kvinna med mobiltelefon stående utomhus
Kvinna med mobiltelefon stående utomhus

Öppettider: måndag-fredag 08.00-18.00 och helger 10.00-16.00.

- När vi börjar med tidbokning för vaccination kan supporten även hjälpa till att boka tid för vaccination om du inte kan göra det på egen hand, säger Karin Sellgren, vaccinationssamordnare covid-19.

12 400 doser har getts

Vaccinationen löper på bra och regionen har vaccinerat i takt med att leveranserna har anlänt.
Till och med den 5 februari har 12 400 doser givits där ungefär en tredjedel, cirka 4 000 doser, gäller dos 2.

De äldre har prioriterats i januari och februari

Eftersom det under en tid kommit mindre volymer vaccin har det de senaste veckorna prioriterats att ge dos två till de äldre och i viss mån fortsatt vaccinationen av personer med hemsjukvård och hemtjänst.

- På grund av vaccinbristen arbetar vi fortfarande med vaccination inom fas 1. Vi räknar med att fortsätta vaccination av personer med hemtjänst och även den personal som omfattas av fas 1 under februari. Konsekvensen av detta är att fas 2 beräknas starta först i början av mars.

Hur ser det ut med vaccin framöver?

I slutet av veckan får vi vårt tredje covidvaccin till regionen. Det är från Astra Zeneca som nu börjar levereras. Astras Zenecas vaccin ska också ges i två doser och det är lite mindre känsligt än de tidigare vaccinen och tål kylskåpsförvaring i upp till 6 månader, vilket gör det enklare att hantera och distribuera.

- Tyvärr fick vi sent igår besked att nästa veckas planerade leverans av 3 400 doser från Moderna försenas två veckor och att mängden dessutom halveras. Konsekvensen av detta är att vi behöver använda denna veckas leverans för att kunna ge dos 2.

En ytterligare konsekvens är att de 900 inbokade vaccinationerna med Modernas vaccin nästa vecka måste avbokas tills vidare och de gäller även de vaccinationer vi planerat veckan därefter. Detta innebär mycket arbete och frustration, inte minst hos kommunerna som ideligen får riva upp sina vaccinationsplaner men så klart även för alla som sett fram emot att få sitt vaccin, säger Karin Sellgren.

En liten ljusglimt är att vi får en något större volym (200 doser) av Astra Zenecas vaccin nästa vecka. Tyvärr kompenserar inte bortfallet av Modernas vaccin detta eftersom dessa två vaccin rekommenderas till olika åldersgrupper.

Enligt Folkhälsomyndighetens rekommendation bör Astras Zenecas vaccin inte ges till personer 65 år och äldre. Är man 65 år eller äldre rekommenderas i nuläget vaccinen från Pfizer och Moderna.

Uppdaterad prioriteringslista

Folkhälsomyndigheten publicerade i torsdags en uppdaterad prioriteringslista där de bland annat ändrar omfattningen av fas 2 till att inkludera personer som är 65 år. Även förtydliganden kring vilka tillstånd som innebär en förhöjd risk för att bli svårt sjuk i covid-19 och som därför prioriteras i de olika faserna.
Läs mer här: Rekommendationer om prioritetsordning för vaccination mot covid-19 på folkhälsomyndighetens webbplats

Prioriteringar sker

Syftet med prioriteringen är att vid brist på vaccin ge ett skydd till dem som har störst risk att bli allvarligt sjuka eller dö i covid-19. Ålder är den främsta riskfaktorn för allvarlig sjukdom och död.

- Fler personer omfattas av fas 2 och 3 nu vilket innebär att dessa faser troligen pågår under en längre tid än vi tidigare planerade för. Våra planer behöver också omarbetas på grund av detta samt att olika vaccin nu rekommenderas för olika åldrar.

Hur kommer det att fungera när fas 2 startar i början av mars?

Sent igår föll de sista pusselbitarna på plats kring lokaler.
Här hittar du vilka lokaler som är aktuella

Brev skickas ut vecka 8 till 75+ (födda 1946 eller tidigare)

För att vi ska kunna följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer att vaccinera de äldsta först skickar vi under vecka 8 ut ett brev till personer födda 1946 eller tidigare med erbjudande om att boka tid för vaccination. Brevet innehåller detaljerad information kring hur du går tillväga för att boka tid och detta brev blir också en ”biljett” som du tar meddig när du ska vaccinera dig mot covid-19. Vi kommer på samma sätt skicka ut brev, åldersgrupp för åldersgrupp, tills vi nått alla som ingår i fas 2.

Tid för vaccination kan bokas på olika sätt:

  • Via en mobilapp (där behövs e-legitimation)
  • Via en länk här på 1177.se (då behövs inte e-legitimation)
  • Eller via telefonsupporten som hjälper till med bokningar

Bemanningen utökas under våren

- Vi har redan en stor grupp timanställda sjuksköterskor för vaccinationsarbetet men vi har även en platsannons ute nu för att förstärka den befintliga organisationen inför kommande faser när vi får mer vaccin och kan öka vaccinationstakten, säger Karin Sellgren.

 

Till toppen av sidan