Aktuellt i Västernorrland

9 mars: Telefonsupport för vaccinationsfrågor på finska

Innehållet gäller Västernorrland

För att du som länsinvånare ska få ett bättre stöd finns sedan en tid tillbaka en telefonsupport för vaccinationsfrågor. Från och med torsdag 11 mars kommer du även kunna få hjälp på finska under vardagar klockan 08.00-18.00.

Finska flaggan vajande i vinden- finnish national flag on the wind against the blue sky
Finnish national flag on the wind against the blue sky

Telefonsupporten nås via nummer: 0611-804 00. Du som ringer in kommer få ett knappval där du kan välja att tala med någon på finska. Hit kan du som är finskspråkig också ställa frågor kring vaccinationsarbetet i Västernorrland. Här besvaras inte medicinska frågor utan då vänder du dig istället direkt till din hälso- eller vårdcentral.

Region Västernorrland är finskt förvaltningsområde

Finska är ett av Sveriges nationella minoritetsspråk och Region Västernorrland är finskt förvaltningsområde. Utöver det är Region Västernorrland även samiskt förvaltningsområde. Att vara förvaltningsområde betyder att regionen har särskilda skyldigheter utöver det grundskydd som finns i minoritetslagen.

Behovet av information kring vaccinationen har varit särskilt tydligt från de finsktalande västernorrlänningarna. Av den anledningen har regionen prioriterat att hitta en lösning för att kunna möta det behovet.

- Jag är jätteglad att vi fått till denna lösning. Den senaste tiden har flertalet äldre finsktalande personer kontaktat mig och varit både oroliga och förtvivlade. Pandemin skapar såklart en oro för många men det känns bra att vi åtminstone kan minska oron av att inte kunna få svar på sina funderingar på ett sätt som känns tryggt, säger Antonia Bergström, samordnare

Informationen kring telefonsupporten på finska kommer att publiceras i regionens olika kanaler och skickas till länets finska föreningar. Förhoppningen är att på så sätt kunna nå alla som har behov av tjänsten.

Suomenkielinen puhelintuki rokotuskysymyksissä

Tukeakseen läänin asukkaita entistä paremmin on Region Västernorrland avannut puhelintuen rokotuskysymyksissä. Jos tarvitset apua rokotukseen koskevissa asioissa voit saada suomenkielistä apua arkipäivisin kello 08:00-18:00. Kun soitat, voit valita näppäimellä että haluat puhua jonkun suomenkielisen kanssa.

Puhelintukea saa numerosta: 0611-804 00. Tämä tuki on tarkoitettu vain rokotusta koskeviin asioihin Västernorrlandissa. Palvelu ei vastaa lääketieteellisiin kysymyksiin, vaan tällöin sinun tulee kääntyä terveyskeskuksen puoleen.

Till toppen av sidan