Aktuellt i Västernorrland

24 maj: Svår allergi och vaccination – kontakta din hälsocentral innan sommaren för råd

Innehållet gäller Västernorrland

Om du tidigare har haft en så svår allergisk reaktion att du behövt uppsöka akut sjukhusvård ska du kontakta din hälsocentral innan du bokar tid för vaccinering mot covid-19. Tänk på att göra detta i god tid innan semestern.

Kvinna och pojke sparkar fotboll på gräsmatta

De allra flesta personer med allergier och tidigare allergiska reaktioner kan vaccinera sig i ordinarie vaccinationslokaler.

- Om du tidigare haft en så svår allergisk reaktion att du akut, inom trettio minuter från att du utsatts för det du är allergisk mot, behövt söka sjukvård kan du ha en ökad risk för en ny svår allergisk reaktion vid vaccinering, säger Maria Alsén Lindström, familjeläkare och ordförande Läkemedelskommittén.

Du som tidigare haft en svår allergisk reaktion ska vaccineras med utökad övervakning. Du kan inte själv välja att vaccineras med utökad övervakning. En sjuksköterska eller läkare på din hälso- eller vårdcentral gör en bedömning om du kan vaccineras i vanlig lokal eller om du behöver en remiss till någon av lokalerna med utökad övervakning.   

Har du redan varit i kontakt med din hälso- eller vårdcentral?

Du som fått remiss för vaccination med utökad övervakning kommer att kontaktas när du får en tid. Du bokar inte det själv. Vaccination med utökad övervakning pågår och prioriteras efter äldst först. Är du yngre och har fått en remiss kan det dröja innan du blir kontaktad.

Du som redan har varit i kontakt med din hälso- eller vårdcentral och har frågor om status för din remiss kan vända dig dit med frågor, om det gått mer än fyra veckor från remissen skrevs och du inte hört något.

Till toppen av sidan