Nyhetsarkiv Västernorrland

3 maj: Pollensäsongen på gång igen

Innehållet gäller Västernorrland

Pollensäsongen är aktuell och du som har pollenallergi kan få röda kliande ögon, nästäppa, nysa mycket och drabbas av rinnsnuva. Besvären varierar beroende på hur känslig du är och vilka typer av pollen som finns i luften. Just nu är det låga till måttliga halter al, sälg och björk. Det finns nu en permanent pollenfälla på plats på Sundsvalls sjukhus. Den mäter pollenhalten och är en viktig indikator på hur mycket pollen som finns i omgivningen.

Pollenallergi kan vara besvärligt men det finns medicin att få (både receptfri och receptbelagd)

Viktig service

Pollenprognoser är en viktig service för landets pollenallergiker och astmatiker. Tidigare har det saknats en tydlig och övergripande nationell organisation och finansiering för pollenprognosverksamheten, men efter beslut ifjol tar nu regeringen över kostnaden.

– De tusentals länsbor som är berörda av astma och allergi på grund av pollen har stor nytta av att mätningar görs, så det här är väldigt positivt, säger Anders Jaktlund, utredare i Region Västernorrland.

Perfekt plats

Ett samarbetsavtal har nyligen tecknats med Palynologiska laboratoriet på Naturhistoriska Riksmuseet som utför analyserna av pollenmätningarna i Västernorrland. 

– Enligt expertisen är det platta sjukhustaket i Sundsvall en perfekt plats för just pollenmätning, säger Anders Jaktlund.

Mer information för aktuell pollenprognos och pollenallergi

Pollenrapporten

Pollenkoll-pollenkoll.se

Pollenallergi

Till toppen av sidan