Nyhetsarkiv Västernorrland

18 mars: Nytt vaccin på fyra orter i länet

Innehållet gäller Västernorrland

Nu erbjuds det nya vaccinet Nuvaxovid mot covid-19 på fyra vaccinationsenheter i Region Västernorrland. Det kan ges såväl till dig som är ovaccinerad sedan tidigare, som till dig som fått en eller två doser med ett annat vaccin.

Hand som håller i vaccindos mot covid-19

Det nya vaccinet är proteinbaserat, till skillnad från de mRNA-vacciner som i dag är väletablerade i Sverige. Det ges främst till dem som är ovaccinerade sedan tidigare.

För personer som fått mRNA-vaccin i dos ett eller två är förstahandsvalet att fortsätta med det även i resterande doser.
-  Men även personer som har fått Comirnaty eller Spikewax tidigare kan få Nuvaxovid om de ber om det i vaccinationslokalen. Vi ger det till dem som uttrycker att det är deras önskan, säger Malin Plantin Sjöblom.

Endast på fyra platser

Vaccinet Nuvaxovid erbjuds på Hälsocentralen Centrum i Sundsvall, Vaccinationsenheten Härnösand, Vaccinationsenheten Sollefteå och Vaccinationsenheten Örnsköldsvik. I dagsläget finns inga planer på att erbjuda det på fler platser i länet.

Totalt sett används nu tre olika vaccin mot covid-19 i Sverige.

  • mRNA-vaccinet Comirnaty från Pfizer/BioNTech erbjuds till personer som är tolv år och äldre.
  • mRNA-vaccinet Spikewax från Moderna erbjuds till dem som är 31 år och äldre.
  • Det proteinbaserade Nuvaxovid erbjuds till personer som är 18 år eller äldre. Eftersom det ännu inte finns tillräckligt mycket data om vaccination med Nuvaxovid till gravida och ammande rekommenderas det i nuläget inte till den gruppen.

Mer fakta om de olika vaccinerna mot covid-19 finns på Läkemedelsverkets hemsida

På Folkhälsomyndighetens hemsida finns mer information om Nuvaxovid

Till toppen av sidan