Aktuellt i Västernorrland

11 januari: Nytt sätt att registrera ditt prov efter egenprovtagning

Innehållet gäller Västernorrland

Från och med i morgon den 12 januari övergår samtliga utlämningsställen, det vill säga provtagningsstationer och apotek till att dela ut provtagningskit med nya instruktioner. Du som provtar dig kommer att behöva scanna din provtagningspåse via en QR-kod med din mobil. Om du inte kan det så finns det också möjlighet att registrera ditt prov manuellt. Allt kommer att stå i den instruktion som medföljer provtagningsmaterialet.

Provtagningsstation Gärdehov vinterbild
Nu ska du registrera ditt prov själv efter genomförd provtagning. Det gör du enkelt med din mobil när du scannar QR-kod på provtagningspåsen.

I morgon den 12 januari kommer enbart provtagningskit för egenregistrerad provtagning att delas ut på provtagningsstationer och apotek. När du registrerat ditt prov via mobilen genom att scanna en QR-kod så lämnar du tillbaka det som vanligt, inom 90 minuter till ditt apotek via ombudet eller sittande i din bil till  personalen på provtagningsstationen.

Samma sätt att egenprovta dig men du registrerar själv

Du genomför egenprovtagningen på samma sätt som tidigare men ditt prov är märkt med en QR-kod som du själv registrerar när du loggar in på 1177.se, så kallad egenregistrerad provtagning.

Så här gör du:

  1. Registrera testkitet genom att skanna QR-koden med din mobilkamera eller genom att skriva in koden via pep.1177.se/testkit.
  2. Utför egenprovtagning enligt medföljande instruktion.
  3. Lämna tillbaka provet via ombud och apotek eller till personalen på provtagningsstationen.
  4. Läs sedan ditt provsvar genom att logga in på 1177.se. Provsvaret finns i din inkorg.

Du behöver som vanligt e-legitimation och kan registrera prov du tagit på dig själv. Är du mellan 13 och 17 år behöver du ett utökat Bank-id eller Freja e-id plus. Du loggar in på 1177.se för att hitta ditt provsvar.

Det tar minst 48 timmar och ibland längre innan du får ditt provsvar. Provet analyseras på samma laboratorium som regionen använder för dagens egenprovtagning.

Mer information och hur du bokar tid hittar du på sidan Egenprovtagning för covid-19 i Västernorrland

Till toppen av sidan