Nyhetsarkiv Västernorrland

3 augusti: Minska risken att bli magsjuk under rötmånaden

Innehållet gäller Västernorrland

Nu är det rötmånad och det innebär en ökad risk för magsjuka. Rötmånaden är en period på året då många livsmedel inte håller sig färska så länge. Genom att tillaga mat och förvara den på rätt sätt så minskar risken för att du ska bli magsjuk.

Matlagning pågår på ett stort bord med mycket olika ingredienser
Det är viktigt att ha god handhygien och olika skärbrädor och knivar för kött och grönsaker.

Om du medvetet tänker på hur du hanterar livsmedel och tvättar händerna noga flera gånger per dag så kan du förebygga att bli sjuk.

Du ska alltid tvätta händerna innan du lagar eller äter mat, och efter att du har hanterat rått kött eller kyckling. Om du ska skära både kött och grönsaker så ska du använda olika knivar och skärbrädor.

Drick lite och ofta 

Du behöver dricka mer vätska än vanligt när du är magsjuk. Det gäller framför allt om du har feber eller om det är varmt väder. Att inte dricka tillräckligt vid magsjuka kan leda till vätskebrist och uttorkning. Äldre personer och barn är extra känsliga och sårbara.

Tips för att undvika magsjuka

  • Tvätta händerna ofta. Alltid innan du lagar eller äter mat, och efter att du har hanterat rått kött eller kyckling.
  • Kontrollera ditt kylskåp, lagom temperatur i kylen är +4 grader.
  • Hetta upp den mat som ska ätas varm ordentligt – vid 70 grader dör de flesta bakterier.
  • Använd olika skärbrädor och knivar för kött och grönsaker.
  • Använd inte samma fat och redskap till den färdiggrillade maten som du använt till rått kött.
  • Byt ut disktrasorna ofta eller tvätta dem i 60 grader.
  • Ta med en kylväska med kylklampar när du handlar för att hålla varorna kalla från butiken till hemmet.

Mer tips på 1177.se

Magsjuka – diarré och kräkningar

Till toppen av sidan