Aktuellt i Västernorrland

30 april: Mer än åtta av tio 65-plussare är vaccinerade

Innehållet gäller Västernorrland

Förra veckan hade 35,1 procent av västernorrlänningarna fått sin första dos vaccin mot covid-19. Västernorrland var därmed en av de fyra regioner i Sverige som hade högst vaccinationstäckning. Det visar den senaste vaccinationsstatistiken från Folkhälsomyndigheten.

Kvinna som vaccineras mot covid-19
Kvinna som vaccineras mot covid-19.

– Det är verkligen glädjande att vi är en av få regioner som passerat 35 procents vaccinationstäckning. Och att vi nått målet på att 80 procent av alla 65-plussare fått sin första dos, säger Karin Sellgren.

Redan förra veckan hade över 86 procent av 65-plussarna i Västernorrland blivit vaccinerade med minst en dos.

Smittläget kan påverka

Det som drar ner de totala siffrorna i regionen något är att färre invånare än beräknat i åldern 60 till 64 år har bokat tid för vaccinering.

– Jag tror att det allvarliga smittläget i Västernorrland kan vara en bidragande orsak. Den som har förkylningssymtom själv eller någon anhörig som har covid-19 undviker förstås att komma till vaccinationslokalerna, säger Karin Sellgren.

Lediga tider

Inför nästa vecka finns det gott om lediga tider på flera vaccinationsenheter i länet.

– Vi uppmanar alla över 60 år att boka tid. Om det är fullbokat på den vaccinationsenhet som ligger närmast går det bra att söka i tidboken på en annan enhet.

Till toppen av sidan