Aktuellt i Västernorrland

18 november: Skaffa e-legitimation i god tid till tonåringen inför egenprovtagning covid-19

Innehållet gäller Västernorrland

När din tonåring eller den som du är vårdnadshavare för har fyllt tretton år så behöver hen en egen e-legitimation för att kunna logga in i 1177 Vårdguidens e-tjänster och göra egenprovtagning covid-19. Den e-legitimationen ska beställas hos den bank du har så därför är det viktigt att kontakta banken och tillsammans med tonåringen gå in på banken för att skaffa en giltig e-legitimation.

Tonårstjej med mobil och vuxen kvinna i bakgrunden.
Vuxen tillsammans med tonårstjej som sitter med mobiltelefon.

Olika banker har olika lösningar men FrejaeIDplus är en e-legitimation som går att ladda ner som app. Sedan besöker du ett av de anslutna ATG-ombuden för att aktivera e-legitimationen på plusnivån. Du måste vara folkbokförd i Sverige och kunna legitimera dig, det vill säga ha en giltig legitimation.

Den kan tonåringar skaffa och använda för att logga in i 1177 Vårdguidens e-tjänster och beställa egenprovtagning covid-19.

Det är viktigt att veta att du som är vårdnadshavare och ditt barn måste tillsammans hämta ut e-legitimationen hos din bank så boka tid för detta i god tid innan beställning av provtagning covid-19.

Mer information om  hur du skaffar e-legitimation och vad som gäller för dig 13-17 år 

Till toppen av sidan