Aktuellt i Västernorrland

21 maj: Fler och fler har fått bägge doserna av covid-19-vaccin i Västernorrland

Innehållet gäller Västernorrland

Andelen som vaccinerats med första dosen vaccin är fortsatt betydligt större i Västernorrland än riksgenomsnittet. Nu sker även en kraftig ökning av de som vaccinerats med två doser.

Hand som håller i vaccindos
Vaccindos covid-19.

Enligt Folkhälsomyndighetens senaste statistik närmade Region Västernorrland sig, i slutet av förra veckan, 50-procentsstrecket i Västernorrland. Då hade halva länets befolkning vaccinerats mot covid-19 med minst en vaccindos.

Siffrorna visar även att ökningen av andelen personer som är färdigvaccinerade stiger. Förra veckan var den snabbare än riksgenomsnittet, då andelen invånare som fått både dos ett och dos två växte från 11,4 till 13,4 procent på sju dagar.

Nytt fokus

Tidigare har Region Västernorrland prioriterat att ge första dosen vaccin så snabbt som möjligt till så många som möjligt.

– Vi vet att redan efter en dos har man ett bra skydd mot covid-19, framför allt mot allvarlig sjukdom och död, säger Karin Sellgren, vaccinationssamordnare i Region Västernorrland.

Nu har nio av tio 60-plussare i Västernorrland fått sin första vaccindos. Den närmaste tiden ligger fokus i vaccinationsarbetet på dos två.

Det innebär att andelen fullt vaccinerade invånare kommer att fortsätta växa, medan den breda allmänheten får vänta ytterligare några veckor på sin tur. Vaccineringen i fas fyra beräknas vara i full gång vid midsommar.  

Begränsad vaccinmängd

För att västernorrlänningarna ska fortsätta få fullt skydd av vaccinet är det viktigt att du respekterar den tid för dos två som du blivit tilldelad i samband med första vaccinationstillfället. Dos två bör ges efter rekommenderat intervall för att det ska få bästa effekt. Det finns en begränsad mängd vaccin och det går inte att tidigarelägga tider.

– Vi har över huvud taget ingen möjlighet att boka om tider. Den som är förhindrad att komma på sin tid får helt enkelt avboka och själv boka en ny vid ett annat tillfälle. Vi får mer vaccin senare i sommar, säger Karin Sellgren, vaccinationssamordnare.

Fakta om vaccineringen i Västernorrland

  • Vecka 18 hade 48,3 procent av befolkningen i Västernorrland fått minst en dos vaccin. 13,4 procent hade fått två doser.
  • Bland alla svenskar hade 40,6 procent fått minst en vaccindos förra veckan, medan 12,5 fått två doser.
  • Inom Västernorrlands län har Ånge och Kramfors kommuner den högsta vaccinationsgraden bland invånarna.
  • Bland alla svenskar är det en större andel kvinnor än män som har vaccinerat sig hittills. 44,5 av Sveriges kvinnor har fått minst en dos att jämföra med 36,6 procent av männen.  
Till toppen av sidan