Aktuellt i Västernorrland

9 september: Egen provtagning för barn från 6 år

Innehållet gäller Västernorrland

Nu är det möjligt att beställa självtest covid-19 för ditt barn om det har fyllt 6 år. Barnet ska ha pågående symtom covid-19. Då kan du som vuxen hjälpa till att provta ditt barn. Om barnet har fyllt 13 år kan det beställa provtagningsmaterialet själv.

Kvinna i soffa med barn som lutar sig mot kvinnan
Nu kan ditt barn som har fyllt 6 år göra ett självtest covid-19 om det har symtom.

- Nu när skolorna startat och många har förkylningssymtom kan det vara bra att kunna bekräfta eller utesluta covid-19. Vid bekräftad covid-19 kan smittspårning påbörjas och vid utesluten covid-19 kan barnen komma tillbaka snabbare till skolan, säger Hans Boman, smittskyddsläkare.

Beställningen görs via e-tjänsterna på 1177.se

Du beställer provtagningsmaterial med tillhörande instruktioner genom att logga in på webbplatsen 1177.se med ditt BankID eller FrejaeIDPlus. Du är automatiskt ombud för ditt barn till och med att barnet fyller 13 år. När barnet är 13 år kan det beställa sitt provtagningsmaterial själv via e-tjänsterna på 1177.se.

Provtagningen görs enkelt med tops på samma sätt som på vuxna i näsa, i svalg och på saliv. Efter 48 timmar finns sedan provsvaret via e-tjänsterna på 1177.se.

- Nu när vi har många barn med förkylningssymtom är det här ett bra komplement till den provtagning som sker på hälso- och vårdcentralerna. Att barn med symtom provtas bidrar till en minskad risk för lokala utbrott av covid-19 på skolor, säger Hans Boman.

Välj utlämningsställe

När du hämtar ut provtagningsmaterialet åt ditt barn är det viktigt att du är helt symtomfri. Annars ska du utse någon släkting eller vän som hämtar i stället för dig. Provet som tas på barnet ska sedan återlämnas till samma utlämningsställe där det hämtades ut.

Mer information om hur du beställer ditt provtagningsmaterial finns att läsa i följande regionala artiklar:

Egen provtagning

Hur skaffar jag Bankid om jag är 13-17 år

Vanliga frågor och svar om egen provtagning (FAQ)

Till toppen av sidan