Aktuellt i Västernorrland

15 juli: Du som är 16 och 17 år kan vaccinera dig från och med augusti

Innehållet gäller Västernorrland

I augusti börjar vaccineringen av ungdomar som är 16 och 17 år. Syftet är att skydda ungdomarna själva mot covid-19 och att ytterligare minska smittspridningen i samhället.

Kvinna gående vid tågperrong
Passa på att vaccinera dig nu i juli om du inte redan har gjort det.

– Vi planerar att starta vaccinationerna av den här åldersgruppen under vecka 32 i enlighet med Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Vi vaccinerar i våra ordinarie lokaler men vi får återkomma med mer detaljer kring planeringen längre fram i sommar, säger Hans Boman, smittskyddsläkare Region Västernorrland.

I Västernorrland finns det drygt 5 700 personer som är mellan 16 och 17 år.

Milstolpe i vaccinationsarbetet

Denna vecka passerades en milstolpe i vaccinationsarbetet mot covid-19. En kvarts miljon vaccindoser har nu givits till Västernorrlands invånare.

Enligt Folkhälsomyndighetens senaste statistik har 75,4 procent av alla länets invånare över 18 år till och med vecka 27 fått sin första vaccindos. 49,6 procent är färdigvaccinerade.

Vaccinationsviljan är hög i Region Västernorrland och alla som vill får tillgång till vaccin. Just nu finns det lediga tider på alla vaccinationsenheter i länet.

Boka tid om du inte redan har gjort det

Boka gärna din tid så snart som möjligt för dos 1. I augusti är det främst dos 2 som ges till dem som fått första dosen på försommaren

– Ju fler som är vaccinerade inför hösten, desto mindre risk för en fjärde våg eller större klusterutbrott i skolor och på arbetsplatser. Jag vill därför uppmana alla som ännu inte bokat tid för sin vaccination att göra detta nu direkt, säger Hans Boman.
Boka tid för vaccination 

Till toppen av sidan