Aktuellt i Västernorrland

Drop-in dag för vaccination den 28 oktober

Innehållet gäller Västernorrland

Nu kraftsamlar Region Västernorrland för att fler ska vaccinera sig mot covid-19. På torsdag den 28 oktober har elva vaccinationsenheter i länet drop in-öppet för vaccination mellan klockan 12.00-19.00. Under dagen erbjuds du som vill vaccinera dig möjlighet att göra det helt utan tidsbokning.

Behandskad hand håller i vaccindos mot covid-19
Vaccinera dig mot covid-19 om du inte redan har gjort det. Vaccindos mot covid-19.

- Tiderna är anpassade för dig som jobbar eller går i skolan. Det är en kraftsamling som vi gör för att fler ska vaccinera sig. Vi hoppas att så många som möjligt av länets ovaccinerade nu tar möjlighet att skydda sig själva mot att bli allvarligt sjuk i covid-19, säger Hans Boman, smittskyddsläkare i Region Västernorrland.

Lägre vaccinationsgrad i yngre åldersgrupper

Totalt sett är runt 27 600 västernorrlänningar som är 16 år och äldre ovaccinerade.

Vaccinationsgraden utslagen på hela länets befolkning över 16 år närmar sig sakta 90 procent – men varierar stort mellan olika grupper. Bland annat är den relativt låg bland invånare i yrkesverksam ålder som nu får ett extra tillfälle att ta vaccinet utan att boka tid. Allt som krävs är att visa legitimation.

Öppnar tillfälliga vaccinationslokaler

På drop in-dagen kommer det även vara möjligt att vaccinera sig på fler platser än de ordinarie vaccinationsenheterna. Det kommer att finnas vaccinationslokaler som håller öppet i länets alla kommuner. Dessutom öppnar regionen tillfälliga enheter för vaccination med dos 1 och 2, i till exempel Birsta City.

Dos 2 kan du ta när det gått minst fyra veckor sedan första sprutan.

Ingen drop in för dos 3 (påfyllnadsdos)

Dos 3 av vaccinet mot covid-19 ges än så länge endast till invånare som har särskilt boende eller hemsjukvård. Därefter kommer de som har hemtjänst att erbjudas den tredje sprutan. Det är inte möjligt att få dos 3 i de drop in-öppna lokalerna den 28 oktober.

Barn under 16 år kommer inte heller att vaccineras under drop in-torsdagen. Inom Region Västernorrland sker all vaccinering av åldersgruppen 12-15 år i samarbete med skolorna från och med vecka 47.

Vaccinet skyddar dig själv och andra

Drop in-dagen anordnas eftersom pandemin inte är över och att det visat sig att vaccination är det mest effektiva sättet att motverka större utbrott av covid-19.

- Vi får inte glömma bort att fortsätta skydda oss själva och andra. Även om du själv är ung och inte tror att du blir särskilt sjuk om du smittas, så för du smittan vidare. Därför bör vaccinationsgraden vara hög i alla grupper, säger Hans Boman.

Boka en annan tid om du behöver

För den som är ovaccinerad men inte har möjlighet att vaccinera sig på torsdag går det, precis som tidigare, att boka tid för vaccination mot covid-19 här på 1177.se. För den som vill ha hjälp att boka går det även bra att ringa 0611-80 400.

Den som är tvekar inför vaccinationen och vill veta mer om vaccinet kan läsa mer på Folkhälsomyndighetens webbplats
Till dig som vill veta mer inför din vaccination mot covid-19 — Folkhälsomyndigheten (folkhalsomyndigheten.se)

Här finns drop in-lokaler den 28/10

För att få vaccin mot covid-19 i en drop in-lokal på torsdag mellan klockan 12.00-19.00 krävs endast giltig legitimation.

Aktuell och uppdaterad information om var du kan vaccinera dig finns alltid här på 1177.se och förändringar kan förekomma nästa vecka.

Följande lokaler kommer att ha öppet för drop in-vaccination torsdag 28 oktober, klockan 12.00-19.00:

 • Vaccinationsenhet Örnsköldsvik, Hälsocentralen Ankaret (ingång Nygatan)
 • Vaccinationsenhet Kramfors, Hälsocentralen Kramfors
 • Vaccinationsenhet Härnösand, Närvården, norra entrén
 • Vaccinationsenhet Sollefteå, Hälsocentralen Sollefteå
 • Vaccinationsenhet Sundsvall, tidigare hälsocentralen Nacksta
 • Ånge, Hälsocentralen Ånge
 • Timrå, Centrumhuset via apoteket
 • Skönsberg, Hälsocentralen Gilleberget
 • Ljustadalen, Vårdcentralen Ljustadalen
 • Bredsand, Tallvägen 5A
 • Sundsvall, Birsta City, entréplan
Till toppen av sidan