Aktuellt i Västernorrland

10 november: Dags att vaccinera sig mot säsongsinfluensan

Innehållet gäller Västernorrland

Influensasäsongen kan snart vara här och för dig som är över 65 år, gravid eller kroniskt sjuk är det viktigt att vaccinera sig. Dessutom bör alla som fyllt 65 år ta en tredje dos vaccin mot covid-19 när det gått fem månader sedan andra dosen.

Kvinna får vaccinspruta i vänster axel. den som ger sprutan har handskar på.

Nu erbjuds gratis vaccin mot säsongsinfluensa till riskgrupper. Vaccinet har god skyddseffekt mot allvarlig sjukdom, komplikationer och död. Du som har fyllt 65 år kan samtidigt boka en påfyllnadsdos mot covid-19, vilket är nödvändigt för att behålla vaccinets skyddseffekt.

Vaccination mot influensa - läs här på 1177.se

Stort intresse för influensavaccination

Under säsongen 2020/2021 var intresset för vaccination mot säsongsinfluensan mycket stort i länet och vaccinet räckte inte till alla. I år har regionen därför beställt extra många vaccindoser.

– Vi är självklart måna om att alla som vill vaccinera sig ska kunna göra det. Regionens prioritet är dock att vaccinera de i riskgrupperna som kan bli allvarligt sjuka, säger Hans Boman.

Så bokar du tid

Tid för vaccination mot säsongsinfluensan och påfyllnadsdosen av vaccin mot covid-19 bokas här på 1177.se, via e-tjänster som länkas från hälso/vårdcentralers och vaccinationsenheters sidor. Du hittar lista tillsammans med länkar till deras sidor på Vaccination mot influensa i Västernorrland.

Båda vaccinen kan ges vid samma tillfälle för den som önskar. Vaccinationerna genomförs på hälso- /vårdcentraler och vaccinationsenheter. Vaccindos 3 mot covid-19 kan bokas av personer över 65 år, om det gått minst fem månader sedan andra dosen.

Det är fortfarande viktigt att undvika köbildning och trängsel på grund av risken för smittspridning av covid-19, så kom i nära anslutning till din bokade tid.

Vaccin mot influensa rekommenderas du som:

  • är 65 år eller äldre
  • är gravid efter vecka 16
  • har kronisk hjärt- eller lungsjukdom
  • har nedsatt lungfunktion eller försämrad hostkraft
  • har kronisk lever- eller njursvikt
  • har diabetes mellitus
  • har kraftigt nedsatt immunförsvar på grund av sjukdom eller behandling
  • är hushållskontakt till personer med kraftigt nedsatt immunförsvar

Vård- och omsorgspersonal som arbetar nära personer med kraftig nedsatt immunförsvar eller nära patienter och omsorgstagare med ökad risk för allvarlig influensa, rekommenderas att vaccinera sig. De kommer kunna få vaccin från och med vecka 49.

OBS! Uppdaterat dosintervall för påfyllnadsdos mot covid-19 i åldersgruppen 65 år och äldre utifrån beslut från Folkhälsomyndigheten 2021-11-09.

Till toppen av sidan