Aktuellt i Västernorrland

9 april: Regionala rekommendationer införs i Västernorrland

Innehållet gäller Västernorrland

Detta innebär att du bör använda munskydd i offentliga inomhusmiljöer och i kollektivtrafik och att inga onödiga resor bör göras från och med måndag 12 april. De regionala rekommendationerna har smittskyddsläkaren i Region Västernorrland i samråd med länsstyrelsen tagit beslut om på grund av den snabbt ökande smittspridningen av covid-19 i länet.

Kvinna som bär munskydd och plockar frukt vid fruktdisk.
Kvinna som bär munskydd inne i matvaruaffär.

- Smittspridningstakten av coronaviruset i Västernorrland är en av de högsta i landet. Vi har sett en ökning på 25 procent eller mer de senaste veckorna. Vi inför därför nu dessa rekommendationer för att försöka bromsa spridningen av viruset, säger Hans Boman, smittskyddsläkare Region Västernorrland.

De regionala rekommendationer som införs är:

 • Munskydd bör användas av personer födda 2004 och tidigare vid resor med kollektivtrafiken oavsett tid på dygnet samt vid vistelser i offentliga inomhusmiljöer där risk för trängsel finns, till exempel köpcentra, butiker, apotek och serviceställen som bensinstationer och frisersalonger.
 • Alla bör avstå från onödiga resor, både inom och utanför länet. Måste resor göras så ska det ske så smittsäkert som möjligt. Den som får symtom ska kunna ta sig hem på ett säkert sätt.
 • I vård- och omsorgsmiljö gäller särskilda rekommendationer kring munskydd. För munskyddsanvändning på arbetsplatser och inom skolan hänvisas till Folkhälsomyndighetens rekommendationer. I dagsläget finns inte någon generell rekommendation från Folkhälsomyndigheten om munskydd på skolor och arbetsplatser. Skolhuvudmän och arbetsgivare bör göra egna bedömningar för att se om munskydd kan vara aktuellt i vissa situationer.

Film hur du tar på och använder munskydd - 1177 Vårdguiden

Förstärkning av gällande råd

De regionala rekommendationerna ska ses som en förstärkning av de nationella råden och gäller från och med måndag 12 april och fram till och med söndag 9 maj. De regionala rekommendationerna kan komma att förlängas. Ungefär hälften av landets regioner har just nu regionala rekommendationer.

- Sjukvården kan inte ta hand om för många svårt sjuka samtidigt och det är allas ansvar att hjälpa till att hålla nere smittspridningen. Det är lika viktigt som tidigare att alla fortsätter följa Folkhälsomyndighetens nationella allmänna råd. Våra regionala tillägg är ett komplement för att ytterligare bromsa smittan, säger Hans Boman.

Sammanfattning av Folkhälsomyndighetens nationella råd:

 • Stanna hemma om du känner dig sjuk.
 • Tvätta händerna ofta.
 • Begränsa dina kontakter med andra.
 • Håll avstånd till andra människor.
 • Arbeta hemifrån om möjligt. Håll avstånd på arbetsplatsen.
 • Minimera risken för smitta vid idrotts-och fritidsaktiviteter.
 • Res smittsäkert. Detta råd är nu skärpt i Västernorrland enligt text ovan.
 • Använd munskydd i kollektivtrafik där du inte kan boka plats. Detta råd är nu skärpt i Västernorrland enligt text ovan.

Läs mer om Folkhälsomyndighetens nationella allmänna råd för allmänheten

Till toppen av sidan