Aktuellt i Västernorrland

8 april: Stort tryck när bokningen öppnade för 65 plussare

Innehållet gäller Västernorrland

I går öppnade tidbokningen för alla över 65 år, till stor glädje för många invånare. Det gjorde dock att trycket på bokningssystemet inledningsvis blev hårt. Tider finns inte till alla direkt och många hörde av sig med frågor och kommentarer.

Karin Sellgren sittande vid datorn.
Karin Sellgren svarar på frågor kring bokning av vaccination för 65 år och äldre.

Här svarar vaccinsamordnaren Karin Sellgren på en del av frågorna:

Varför valde vi att öppna tidsbokningen för ett så stort åldersspann när vi tidigare sagt att vi ska öppna upp i mindre åldersintervaller?

- Vi har haft problem, precis som flera andra regioner, med att tider inte bokats upp och utifrån nuvarande läge är det viktigt att vaccinera invånarna så fort det går. Vi kommer att ha tillräckligt med vaccin under de närmaste 2 till 3 veckorna för att kunna vaccinera hela denna åldersgrupp. Alla kan inte vara först - men alla kan känna sig trygga med att de kommer få sitt vaccin inom kort.

Varför öppnade vi tidsbokningen för en stor grupp när det samtidigt inte fanns tillräckligt med bokningsbara tider?

- Vi har fått en del kritik kring att det har varit svårt att följa vilka åldersgrupper vi nu vaccinerar, särskilt från de som inte följer oss i våra digitala kanaler. Därför tog vi ett beslut, i samråd med lokala vaccinsamordnare och verksamhetschefer, om att öppna för en större åldersgrupp nu och behålla den under en lite längre tidsperiod.

Varför finns det fortfarande så få tider att boka om leveranserna av vaccin har ökat?

- Vi hade flera tusen bokningsbara tider igår och vi lägger ut nya tider så snart vi får leveranser bekräftade. Vi vill inte hamna i ett läge där vi behöver boka om tusentals personer, därför avvaktar vi med att lägga ut tider tills vi vet exakt vilka volymer vi får.

Hur ofta kommer det nya vaccinationstider?

- Det kommer löpande, ett fåtal vid sena avbokningar och fler tider när vi får leveransbekräftelser. Gå därför gärna in under olika tider på dagen för att se om du kan boka tid.

Varför går det inte att boka tid via 1177.se till alla vaccinationslokaler?

- Vissa lokaler är ännu inte öppna för vaccination och vissa är bara öppna vissa veckor.

Hur hade vi förberett oss för anstormningen av invånare som ville boka vaccinationstider när vi öppnade för alla över 65 år?

- Vi hade lagt ut många bokningsbara tider och vi hade säkrat att systemet skulle klara belastningen. Men just kring 17-tiden blev det en överbelastning när många var inne i systemet samtidigt och tryckte på tider, det släppte dock efter en stund när bokningstrycket lugnade ner sig. 17:20 gick det bra att komma in och boka igen.

Varför kan inte de som fyller 65 senare i år få boka tid?

- Det vaccinationssystem vi har kontrollerar mot födelsedatum. Vi delar systemet med tre andra regioner och kan inte ändra detta utifrån egna önskemål. Folkhälsomyndigheten är tydlig med att vi ska ha möjlighet att anpassa till lokala förutsättningar, därför ger folkhälsomyndigheten rekommendationer. Vår lokala förutsättning i detta sammanhang är att vi har ett vaccinationssystem som kontrollerar födelsedatum mot den åldersgräns som är satt.

Vad är ditt budskap till alla invånare som inte lyckades boka någon tid i går kväll?

- Vi öppnar nya tider så fort vi får leveranserna bekräftade och vaccinationerna inom denna åldersgrupp kommer att pågå under de närmaste veckorna. Målet med att fylla upp alla tider lyckades vi med i går då flera hundra lediga vaccinationstider bokades. Alla som vill kommer att få sitt vaccin ganska snart och snabbare än om vi inte ändrat åldersspannet.

Texten kan komma att uppdateras i dag!

Till toppen av sidan