Aktuellt i Västernorrland

7 april: Nu ökar vaccinleveranserna till länet - öppnar för 65 plussare

Innehållet gäller Västernorrland

Nu ökar vaccinleveranserna till länet rejält, vilket gör att fler tider finns tillgängliga. Därför sänker Region Västernorrland åldersgränsen för vaccinering mot covid-19 från 75 till 65 år och äldre.

Hand som håller i vaccin.
Hand som håller i vaccindos.

Nu ökar vaccinleveranserna till länet rejält, vilket gör att fler tider finns tillgängliga. Därför sänker Region Västernorrland åldersgränsen för vaccinering mot covid-19 från 75 till 65 år och äldre.

Från och med idag den 7 april klockan 17.00 öppnar vi för att åldersgruppen 65 år och äldre kan boka tid för vaccination mot covid-19.

- Det är glädjande att volymerna nu ökar, därför öppnar vi tidbokningen för en större åldersgrupp, säger vaccinsamordnare Karin Sellgren.

12 000 doser i veckan

Från och med denna vecka får Region Västernorrland cirka 12 000 vaccindoser och det är en volym som beräknas fortsätta den närmaste månaden. Under vecka 16 får vi dessutom ett fjärde vaccin till länet, vaccinet från Janssen som är ett en-dosvaccin.

- Målet är att alla som är över 65 år ska ha fått möjlighet till en första vaccindos innan mitten av maj. Med de vaccinprognoser vi har nu är möjligheterna goda att uppnå detta, säger Karin Sellgren.

I dagsläget har totalt drygt 53 000 doser fördelats i länet och ungefär 85 procent av befolkningen över 80 år är färdigvaccinerade. Totalt är 18 000 personer färdigvaccinerade. Det innebär att ungefär 18 procent av befolkningen i Västernorrland har fått en första dos vaccin.

Boka tid för vaccination

Det snabbaste sättet att boka tid för vaccination är att göra det på webben via 1177.se. Om vi får avbokningar kommer nya tider att göras tillgängliga löpande. Du behöver ingen e-legitimation, utan kan ta hjälp av anhöriga eller bekanta för att boka din tid om du inte kan göra det själv.

- Just nu finns det lediga vaccinationstider, även om det kan förekomma lokala variationer. Tyvärr upplever många som ringer in att de hamnar i långa telefonköer. Vi gör vad vi kan för att minska telefonköerna, men det bästa är alltid att boka sin vaccinationstid på 1177.se och att ta hjälp av någon i sin närhet om man inte klarar detta själv, säger Karin Sellgren

Boka tid för vaccination vid din vaccinationsenhet i Västernorrland 

Ta vaccinationen på samma ställe

För att logistiken och planeringen ska fungera optimalt, och för att vi ska kunna garantera att rätt vaccin finns till dos två, är det viktigt att så många som möjligt tar bägge doserna på samma ställe.

- Enligt lag kan du söka vård var du vill, men vi önskar och rekommenderar att du tar dina sprutor på samma ställe. Använd den bokning du får när du tagit dos 1. Om du exempelvis åker från Timrå till Härnösand för att få dos 1 ska du vara inställd på att åka till Härnösand även för dos 2, eftersom det är där vi kommer att ha den reserverad för dig på rätt utsatt tid, säger Karin Sellgren.

Personer med allergiska reaktioner

Under vecka 15 kommer information rörande hur man går tillväga för att boka vaccination om man tidigare haft en allergisk reaktion i samband med tidigare vaccination.

- Rutinen är klar och nu pågår utbildning av all personal som kommer involveras i vaccinationsprocessen.

Fas tre och fyra

Fas 3 i vaccinationsarbetet planeras starta upp under senare delen av maj och vaccination inom fas 4 kommer till stor del pågå under sommaren.

- Om du för tillfället bor i Västernorrland, men är skriven i ett annat län, kan du boka tid för vaccination här i Västernorrland när vi öppnar tidboken för din åldersgrupp. Information om vilket åldersspann som vaccineras kan man hitta på webbsidan 1177.se, avslutar Karin Sellgren.

Behöver du hjälp med bokningen kan du ringa vår telefonsupport 0611-80 400, vardagar 08:00 – 18:00 och helger 10:00 – 16:00.

Till toppen av sidan