Aktuellt i Västernorrland

6 juli: Vaccinera dig nu-i augusti prioriteras dos 2

Innehållet gäller Västernorrland

Om du ännu inte har bokat tid för att vaccinera dig i sommar så är det hög tid nu. Det finns gott om lediga vaccinationstider för tillfället. Däremot blir det svårare i augusti att få sin första dos eftersom dos 2 är prioriterad då för de som fick sin första spruta på försommaren.

Kvinna vid tågstation.
Boka din tid för vaccination nu i juli om du inte redan har gjort det.

Det ska gå cirka sju veckor innan du får andra dosen vaccin. För att ha fullgott skydd mot deltavarianten, som just nu dominerar smittspridningen i vår region, så krävs två doser. Likaså underlättar det att dina båda doser är registrerade i ditt covidbevis, för att du ska kunna resa på ett smidigt sätt inom Europa i höst.

– Vi ser att det inte är lika högt tryck på bokningarna sedan vi öppnade för den yngre gruppen som är mellan 18 och 35 år. Det är nu vi har tider, inte sen. Det är bara dos 2 som ges i augusti och  därför behöver de unga vara lite på hugget, säger Karin Sellgren, vaccinationssamordnare i Västernorrland.

Smittspridningen ökar igen

Sedan deltavarianten börjat dominera så ökar smittspridningen i Västernorrland igen. Det gör det mer bekymmersamt att färre än tidigare bokar sin tid för vaccinering mot covid-19.

– För att vi ska kunna återgå till ett normalt liv igen med skolor, arbeten, resor och fritidsaktiveter så behöver så många som möjligt ta vaccin, säger Karin Sellgren.

Äldre vaccinerar sig i högre grad än yngre

Bland äldre åldersgrupper i Västernorrland är vaccinationstäckningen hög. 90 procent av alla 60-plussare har fått sin första dos. Nästan åtta av tio i åldern 50-59 år har vaccinerat sig med minst en dos och bland 35-49-åringarna har drygt sex av tio fått dos 1.

– Jag vill be alla föräldrar till vuxna barn att pusha dem att vaccinera sig. Det är nu de har chansen. Förutom att vi inte har några nya tider i augusti, så planerar vi för att avsluta vaccinationsprojektet i september. I och med det kommer det inte vara lika enkelt att vaccinera sig längre, säger Karin Sellgren.

Idag är det enkelt att boka och finns flera alternativ.
Det går att göra på tre olika sätt:

 

Till toppen av sidan