Aktuellt i Västernorrland

4 oktober: Covidvaccination av 12 till 15-åringar skjuts upp

Innehållet gäller Västernorrland

Äldre personers tredje dos och ovaccinerade över 15 år ska prioriteras enligt Folkhälsomyndighetens uppdaterade rekommendation. Region Västernorrland skjuter därför upp starten av vaccinationerna av 12 till 15-åringar till slutet av november. Det innebär att du som är 12-15 år får vänta litet längre innan du erbjuds vaccination mot covid-19.

Tonåringar som står i grupp i skolmiljö
Tonåringar i skolmiljö.

- Vi behöver först arbeta med att vaccinera personer på särskilda boenden och de som har hemsjukvård eller hemtjänst med en tredje dos. Det innebär att vi behöver skjuta upp starten av att vaccinera de yngre. Vi prioriterar enligt Folkhälsomyndighetens rekommendationer, säger Hans Boman, smittskyddsläkare Region Västernorrland.

Folkhälsomyndigheten säger att personer på särskilda boenden, personer med hemsjukvård eller hemtjänst och personer över 80 år ska prioriteras i vaccinationsarbetet och få en tredje dos. Varje region ska också se till att så många ovaccinerade personer över 15 år som möjligt vaccinerar sig.

- Eftersom vi har många äldre i vårt län blir det ett omfattande arbete att vaccinera denna grupp och vi behöver lägga personal och resurser på det först, säger Hans Boman.

Start i november vecka 47

Vaccinationerna av 12 till 15-åringar kommer att ske i samverkan med länets skolor och påbörjas några veckor senare än tidigare planerat. Istället för vecka 41 planerar regionen nu att starta vecka 47.

- Vi vill nå en hög vaccinationstäckning även i den yngre åldersgruppen, men eftersom de äldre löper en högre risk att bli allvarligt sjuka av covid-19 gör vi denna prioritering, säger Hans Boman.

Till toppen av sidan