Aktuellt i Västernorrland

25 augusti: 28 personer kan ha fått felaktigt besked om att de har covid-19 efter Egen provtagning

Innehållet gäller Västernorrland

Två laboratorier som analyserar tester för covid-19 åt nio regioner i landet har på grund av tekniska problem lämnat felaktiga provsvar. Det meddelade Folkhälsomyndigheten idag.

I Västernorrland är 28 personer berörda och de kommer alla att kontaktas personligen. Personerna har tidigare fått besked om att de hade pågående covid-19, men vid eftergranskning har provet bedömts som sannolikt negativt.

I hela landet har de två laboratorierna lämnat ungefär 3 700 provsvar som kan vara fel. I samtliga fall rör de sig om att personer fått besked om att de har covid-19, men i själva verket har de ett negativt provresultat eller ett resultat som inte är bedömbart.

De tester det handlar om är så kallad egen provtagning som personer beställt via 1177 Vårdguidens e-tjänster. I Västernorrland gäller det tester som är beställda från och med juli månad. De två laboratorierna har nu åtgärdat felet i testmetoden.

- Det här är naturligtvis väldigt olyckligt. Nu har personer trott att de är smittade och behövt vidta åtgärder som isolering i onödan, säger Maria Tempé, biträdande smittskyddsläkare Region Västernorrland.

Alla berörda blir kontaktade

Alla personer som är berörda kommer att få ett nytt provsvar som ersätter det tidigare. Provsvaret kan läsas när man loggar in med e-legitimation i tjänsten ”Egen provtagning”. Ett informationsbrev kommer också att skickas till folkbokföringsadressen. I Västernorrland kommer även alla berörda personer att kontaktas personligen per telefon.  

- Här i Västernorrland ska vi också ringa upp de 28 berörda personerna, vilket ju är möjligt då det i vår region rör sig om en relativt liten grupp. Totalt har 4 597 personer i Västernorrland testat sig via Egen provtagning till och med vecka 34 enligt regionens statistik.

- Om du inte kontaktas personligen gäller detta alltså inte dig, säger Maria Tempé.

Mer information finns på Folkhälsomyndighetens webbplats

Vanliga frågor och svar (FAQ) kring felaktiga provsvar från Folkhälsomyndigheten

Information på andra språk från Folkhälsomyndigheten

Till toppen av sidan