Aktuellt i Västernorrland

28 maj: Stort tryck för att boka vaccin

Innehållet gäller Västernorrland

Under torsdagen 27 maj släpptes cirka 3 000 nya tider i bokningssystemet för att kunna bokas av de som fyllt 50 år eller är äldre i Västernorrland. Tiderna blev snabbt uppbokade, på två timmar var alla tider slut. Cirka 30 tider per minut bokades i regionens bokningssystem.

Kvinna som surfar i mobilen
Kvinna som tittar i sin mobiltelefon.

- Det är glädjande att så många vill få sitt vaccin snabbt och vi gör vårt bästa för att vaccineringen ska hålla ett högt tempo. Alla som vill ta emot vaccin mot covid-19 får möjlighet att göra det, men alla kan inte vaccineras samtidigt, understryker Karin Sellgren.

Tider läggs ut löpande

Nya bokningsbara tider läggs löpande ut så du som kan boka en tid kan titta gärna lite nu och då i den digitala tidboken på den ort där du vill bli vaccinerad. Eventuella återbudstider läggs dagligen tillbaka i bokningssystemet och blir då bokningsbara.

Beroende av vaccinleveranser

Arbetet är dock svårplanerat eftersom tillgången på vaccin förändras med kort framförhållning.

- Tyvärr fick vi i veckan ett ändrat leveransbesked som gjorde att färre tider för vaccination kunde erbjudas än vad som var planerat, säger Karin Sellgren, vaccinationssamordnare.

Totalt beräknas Region Västernorrland få cirka 35 000 doser de närmaste veckorna. Men av dessa doser vaccineras ända fram till midsommar många personer med dos två av de som redan fått sin första dos. Cirka 60 procent av det vaccin regionen får går till dos två de närmaste veckorna.

I aktuell åldersgrupp 50 – 59 år finns cirka 30 000 personer i länet, av dem har en tredjedel redan i tidigare faser vaccinerats.

Vaccinationstäckningen i Region Västernorrland är mycket hög. I åldern 60 – 99 år har nu 90 procent av befolkningen fått dos 1.

Till toppen av sidan