Aktuellt i Västernorrland

28 maj: Från och med juni gäller nationella råd i Västernorrland

Innehållet gäller Västernorrland

Smittskyddsläkaren har i samråd med länsstyrelsen beslutat att inte förlänga de regionala rekommendationer som gäller i Västernorrland fram till sista maj. En minskad smittspridning ligger bakom beslutet.

Kvinna med cykel
Kvinna med cykel.

-  Vi ser nu att smittspridningen av covid-19 under en sammanhängande tid minskat så pass mycket i länet att vi kan återgå till de nationella råden. Det här betyder inte att vi kan återgå till att leva som vanligt. Fortfarande är smittspridningen omfattande och alla måste fortsätta att följa gällande rekommendationer så som att hålla avstånd till andra människor, säger Hans Boman, smittskyddsläkare Region Västernorrland.

Smittskyddsläkaren anpassar åtgärderna för att hålla nere spridningen av coronaviruset utifrån smittläge och belastning på hälso- och sjukvården. En förutsättning för att smittspridningskurvan ska fortsätta gå ned är att invånare fortsätter att följa Folkhälsomyndighetens råd.

Smittspridning sker i alla åldersgrupper och råd och rekommendationer gäller även dig som haft covid-19 och de som vaccinerat sig.

- Nu kommer en tid som brukar innebära fester och träffar för att fira student och avslutningar. Även i år måste firandet ske på ett anpassat och smittsäkert sätt så att inte spridningen av viruset åter tar fart, säger Hans Boman.

Läs mer:
Folkhälsomyndighetens nationella råd

Till toppen av sidan