Aktuellt i Västernorrland

28 juli: Region Västernorrland polisanmäler falsk vaccininformation

Innehållet gäller Västernorrland

Region Västernorrland polisanmälde under onsdagen falsk vaccininformation som via post skickats ut i regionens namn till en privatperson.

Person håller fram en vaccinflaska med text covid-19 vaccine, har blå plasthandske och vita kläder

- Vi ser självklart mycket allvarligt på att någon skickar ut den här typen av vilseledande och falsk information kring vaccinationsarbetet i regionens namn, säger regiondirektör Åsa Bellander.

Det var en privatperson bosatt i Västerbotten som på tisdagseftermiddagen hörde av sig till regiondirektören och berättade att hen fått ett brev från Region Västernorrland. I brevet låg en folder där det bland annat påstås att vaccinet mot covid-19 innebär att kroppens DNA-förändras.

Personen förstod direkt av innehållet i foldern att detta inte var något som Region Västernorrland stod bakom eller skickat ut. Hen kontaktade därför regionen.

Allvarligt att desinformation sprids om vaccinering mot covid-19

- Det är dels allvarligt att någon kommit över och olovligen använder våra förfrankerade myndighetskuvert vilket faktiskt är stöld av egendom. Det är dessutom minsta lika allvarligt att sprida den här typen av desinformation, vilket i värsta fall kan påverka vaccinationsviljan, säger Åsa Bellander.

I nuläget är det oklart hur stor spridningen av det falska utskicket är.

- Vi vet inte om det bara handlar om några enstaka brev eller 1 000-tals brev som skickats iväg. I nuläget känner vi bara till det här fallet, men det kan ju dyka upp fler de närmaste dagarna. Jag vill därför uppmana alla som eventuellt fått ett sådant här brev att kontakta oss.

1177.se en källa till kvalitetssäkrad information

Åsa Bellander framhåller att på 1177.se finns alltid uppdaterad och faktagranskad information kring allt som rör pandemin och vaccinationerna mot covid-19 och att ingen region skickar ut allmän vaccininformation via post.

- Alla vacciner som används i Sverige är ordentligt testade och godkända av läkemedelsverket och Europeiska läkemedelsverket EMA. Vaccination är det effektivaste sättet att undvika att bli allvarligt sjuk eller dö i covid-19. Vaccinationerna hjälper också till att minska smittspridningen i samhället. Därför är det viktigt att så många som möjligt väljer att vaccinera sig.

Att det finns ett organiserat motstånd bland konspirationsanhängare även i Sverige i syfte att undergräva förtroendet för arbetet kring pandemin och den pågående vaccineringen är något som bland annat Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) uppmärksammat.

Viktigt att vara källkritisk

- Som tur är handlar det om ganska små grupperingar. Samtidigt är det i dag lättare än någonsin tidigare att sprida desinformation bland annat via sociala medier. Jag vill därför uppmana alla att verkligen vara källkritiska till det som publiceras i olika kanaler. Kvalitetssäkrad, aktuell och relevant information kring alla som rör pandemin och vaccineringarna hittar du främst på 1177.se, på regionens hemsida eller på Folkhälsomyndighetens hemsida, säger Åsa Bellander.

Till toppen av sidan