Aktuellt i Västernorrland

26 april: Nu kan du som tillhör riskgrupp snart boka vaccintid

Innehållet gäller Västernorrland

Personer i riskgrupp kan börja boka sin vaccinationstid inom kort. Bokningssystemet öppnar i åldersordning med de äldsta först. Om planeringen går som det ska så öppnas bokningsmöjligheten måndag 3 maj.

Mobiltelefon som visar kontaktvägar till 1177.se
Mobiltelefon med skärmbild 1177.se.

Riskgrupperna är definierade av Folkhälsomyndigheten och vilka dessa är kan du läsa om på Folkhälsomyndighetens webbplats:
Rekommendationer om prioritetsordning för vaccination mot covid-19

Du bokar din tid själv digitalt eller via telefonsupport

Region Västernorrland beskriver och förtydligar informationen ytterligare denna vecka så att det ska bli enklare att förstå om du tillhör en riskgrupp eller inte.

Du som tillhör en riskgrupp ska själv boka din tid och i samband med bokningen ange vilken riskgrupp du tillhör. Riskgrupperna blir inte kallade till sin vaccination. Det beror på att ingen har rätt att gå in i din patientjournal för att identifiera om du tillhör riskgrupp.

- Systemet bygger på ärlighet, förtroende och tillit. Att man lämnar sanningsenliga uppgifter på samma sätt som när man exempelvis deklarerar. Den som bokar utan att tillhöra riskgrupp tränger undan någon som har ett större behov av att vaccineras, understryker Karin Sellgren, vaccinationssamordnare.

Stickprov görs för att säkerställa att systemet inte missbrukas. Det kan exempelvis vara kontrollfrågor som ställs till den som bokat i samband med vaccinationen.

Cirka 15 procent i riskgrupp

Rutiner och anpassningar i tekniska system görs nu för att kunna påbörja vaccineringen av denna grupp så snart det är möjligt. Nationella mätningar har uppskattat att någonstans kring 15 procent av befolkningen kan vara i de riskgrupper som är beskrivna. Det skulle innebära cirka 16 000 personer i Västernorrland.

De med svår allergi övervakas

Om du haft svåra allergiska reaktioner tidigare och behöver utökad övervakning vid din vaccination får du remiss via din hälso- eller vårdcentral för att vaccinera dig. Då sker vaccinationen på något av våra tre sjukhus.

- I veckan har Sundsvalls sjukhus börjat med övervakade vaccinationer. Sollefteå och Örnsköldsvik är på gång. Vi får en del frågor kring hur lång tid en remiss kan dröja, men vår ambition är att dessa vaccinationer ska kunna ske i närtid. De äldsta går dock först även här, säger Karin Sellgren.

Även LSS vaccineras nu

Personer som har stöd enligt LSS oavsett om stödet är via kommunerna eller via privata assistansbolag vaccineras också nu. Dessa personer blir kontaktade för att få en tid för vaccination och behöver inte boka själva.

Till toppen av sidan