Aktuellt i Västernorrland

25 mars: Vaccinering med Astra Zenecas covidvaccin återupptas

Innehållet gäller Västernorrland

Folkhälsomyndigheten gav i dag besked om att regionerna kan fortsätta att vaccinera med covidvaccinet  från Astra Zeneca. Vaccinet ska ges enbart till personer över 65 år eftersom de ovanliga biverkningarna med blodpropp och låga nivåer av blodplättar har drabbat yngre personer.

Vaccindoser astra zeneca
Vaccindoser Astra Zeneca.

Astra Zenecas vaccin rekommenderas tills vidare att enbart ges till personer över 65 år. De misstänkta biverkningar som orsakade pausen har drabbat yngre personer och därför gör Folkhälsomyndigheten bedömningen att Sverige bör ge vaccinet enbart till äldre personer. Det är tvärtemot vad som rekommenderades när Astra Zenecas vaccin just blivit godkänt och smittskyddsläkare Hans Boman förstår att det kan väcka frågor och oro.

- Att Astra Zenecas vaccin inte gavs till äldre i starten av vaccineringen berodde på att det inte fanns tillräckligt med studier gjorda i den gruppen då. Så snart studier visat att vaccinet hade bra skyddseffekt även för äldre ändrades rekommendationerna. Vi har sett en oro att vaccinet på något sätt inte skulle vara bra för äldre, men så är det inte. Alla godkända vaccin, inklusive Astra Zenecas, ger ett gott skydd, säger Hans Boman.

8000 doser

Ungefär 5000 doser av Astra Zenecas vaccin finns nu levererat till Västernorrland och ytterligare 3000 doser kommer inom kort.

- Folkhälsomyndighetens besked är positivt. Nu kan vi återigen öka vaccinationstakten, säger Karin Sellgren, vaccinationssamordnare Region Västernorrland.  

Från och med nästa vecka räknar regionen med att Astra Zenecas vaccin ska användas i vaccinationslokalerna igen.

Du kan inte välja vaccin själv

- Invånare kan inte själva välja vilket vaccin de får. Vi vaccinerar med de vaccin vi har utifrån tillgång. Alla vaccin är bra och ger ett mycket gott skydd mot svår sjukdom och död i covid-19, säger vaccinationssamordnare Karin Sellgren.   

Just nu är det enbart personer som är 80 år och äldre som kan boka tid i Västernorrland. 
Mer information hur du bokar vaccination covid-19 och vaccinationsenheter

Vaccin och biverkningar

Hittills har ungefär 20 miljoner människor fått Astra Zenecas vaccin i Europa. De misstänkta biverkningarna innefattade blodpropp i kombination med låga nivåer av blodplättar hos ett tjugotal personer.   

- Alla vaccin kan i regel ge någon form av biverkning. Feber, lite ont där du fått sprutan och trötthet är vanligt och är inget skäl till oro utan ett tecken på att ditt immunförsvar jobbar.

Var uppmärksam på om du får

  • Blåmärken utan att ha slagit dig
  • Näsblod som är svårt att stoppa 
  • Svullnad, rodnad och smärta i arm eller ben.
  • Händer något av ovan angivna symtom så ska du kontakta 1177 på telefon och berätta att du har vaccinerats

Läkemedelsverket och Folkhälsomyndigheten skriver mer om beslutet att fortsätta använda vaccinet från Astra Zeneca.  

Till toppen av sidan