Aktuellt i Västernorrland

21 december: Drive-in för att göra ditt självtest covid-19

Innehållet gäller Västernorrland

Från och med i morgon den 22 december är det möjligt att göra ditt självtest covid-19 när du sitter i din egen bil. Region Västernorrland öppnar nu två självprovtagningsstationer i Örnsköldsvik (Skyttis IP) och Härnösand (Högslätten).

Mobil självprovtagningsstation covid-19 på  Högslättens sportcentrum
En av de mobila självprovtagningsstationerna covid-19 i Härnösand, Högslättens sportcentrum.

-  Det är viktigt att vi utökar möjligheten för våra invånare att självtesta sig för covid-19 eftersom vi har haft långa väntetider för att göra självprovtagning i både Härnösand och Örnsköldsvik. Därför öppnar vi nu två självprovtagningsstationer, så kallad drive-in, på dessa orter, säger Karin Sellgren, projektledare provtagning och vaccination.

Vid de två självprovtagningsstationerna kan du, som har pågående symtom covid-19, samt har bokat tid via 1177.se komma och lämna prov utan att behöva gå ut ur bilen. Du utför provtagningen på dig själv och självtestet skickas sedan till laboratorium för analys. Självtestet covid-19 är en egenprovtagning som visar om du har en pågående infektion av covid-19.

Så går provtagningen till på den mobila självprovtagningsstationen för covid-19

  • När det är dags för din tid, som du bokat genom att logga in i 1177 Vårdguidens e-tjänster, tar du dig till den provtagningsplats du valt med bil. Det är inte tillåtet att åka kollektivt, ta taxi, cykla eller gå eftersom du har pågående symtom covid-19.
  • På provtagningsplatsen ska du stanna där du blir anvisad av personal eller skyltar. Stanna i bilen!
  • Du måste ha med dig giltig fotolegitimation. Det är också bra att ha med handsprit, pappersnäsdukar, en liten påse för skräp och en liten spegel om du har en.
  • Personalen kommer att gå runt och ge dig provtagningsmaterialet genom din öppna bilruta. Följ provtagningsinstruktionen som finns i provtagningspaketet.
  • När du genomfört självtestet covid-19 stannar du där du är så kommer personalen och hämtar provet.
  • Du får uppvisa legitimation.

Mer information om egenprovtagning och film hur du gör självtestet covid-19 finns i artikeln Egenprovtagning covid-19

Till toppen av sidan