Hjälp oss att bli bättre!

Delta i vår webbundersökning och berätta vad du tycker om 1177.se. Undersökningen tar några minuter att genomföra och svaren är anonyma.

Tack för att du deltar!

Du hittar undersökningen här.
Nyhetsarkiv Västernorrland

20 april: Lämna tillbaka din snarkmaskin (CPAP) om du inte använder den längre

Innehållet gäller Västernorrland

Om du eller en anhörig har en snarkmaskin hemma som inte längre används ber vi dig att lämna tillbaka den till vården. Snarkmaskinerna kontrolleras och kan sedan användas av en ny patient.

Bild på en av varianterna av snarkmaskiner som lämnats ut.
Lämna tillbaka din eller din anhöriges snarkmaskin när den inte längre används. Just nu är det brist på snarkmaskiner hos sömnmottagningen i Sundsvall. Bilden visar en variant av maskinerna men det finns även andra varianter. CPAP står för Continuous Positive Airway Pressure.

Det finns ett stort behov av snarkmaskiner (CPAP:er) här i Västernorrland. Patienter som har svåra sömnapnébesvär är fler än tillgången på snarkmaskiner just nu. Sömnmottagningen i regionen vädjar till patienter och anhöriga att lämna tillbakav de maskiner som inte används.

- Vi vet att det förmodligen finns maskiner liggande i garderober, byrålådor, på vindar och i garage som inte längre används och som skulle kunna komma till nytta för en ny patient, säger Maria Hellman, enhetschef Sömnmottagningen, Region Västernorrland.

Återlämning av CPAP

CPAP:en kan lämnas till närmaste hälso eller vårdcentral eller direkt till sömnmottagningen på sjukhuset i Sundsvall.

Kontaktinformation

Sömnapnémottagningen hittar du på avdelning 16A, hiss 2, våning 6.
Sömnapnémottagningen Sundsvalls sjukhus


Noggranna kontroller

Återlämnade snarkmaskiner kontrolleras av ingenjörer vid Medicinteknisk avdelning som därefter bedömer om maskinen kan återanvändas. 

Mer information om sömnapné och behandling finns i artikeln Obstruktiv sömnapné

Till toppen av sidan