Aktuellt i Västernorrland

19 juli: Boka tid och vaccinera dig nu!

Innehållet gäller Västernorrland

Om du inte redan har vaccinerat dig så är det mycket hög tid att boka tid nu. Viljan att vaccinera sig är stor här i Västernorrland. Nära åtta av tio invånare har fått sin första spruta. Det finns en grupp som avviker i statistiken och det är män i åldern 20-24 år.

Två unga män som sitter i gräset tillsammans.
Det är viktigt att du bokar tid för vaccination mot covid-19 nu om du inte redan är vaccinerad.

Stor skillnad mellan könen

Det är särskilt bland unga män som många ännu inte har vaccinerat sig. Regionens preliminära statistik visar att 63 procent av kvinnorna i åldern 20-24 år har fått sin första vaccindos, medan motsvarande siffra bland männen är endast 50 procent.

Den skillnaden är betydligt större än i andra åldersgrupper – även om kvinnor totalt sett har en högre vaccinationsgrad både i regionen och riket. Bland alla västernorrlänningar som vaccinerat sig är kvinnorna fem procentenheter fler än männen, medan skillnaden uppgår till 12 procentenheter i den yngre gruppen.

Vaccinera dig så vi kan återgå till det normala

- Vi måste komma ihåg att även unga män kan smittas av covid-19. Att så många som möjligt blir vaccinerade är avgörande för att utbildningar, arbeten och andra aktiviteter ska kunna återgå till det normala i höst, säger Hans Boman.

 

Till toppen av sidan