Aktuellt i Västernorrland

18 september: Viktigt att personer med symtom inte hämtar ut självtest på Apotekets utlämningsställen

Innehållet gäller Västernorrland

För att utlämningen av självtest ska fungera så effektivt som möjligt och med minsta möjliga risk för smittspridning av covid-19, vädjar apoteken nu till kunderna som behöver testa sig att ta ansvar och följa rekommendationerna.

Bild på farmaceut Emma Berg, Timrå Apotek
Emma Berg, farmaceut Timrå Apotek, påminner att ombuden ska vara symtomfria som besöker apoteken för att hämta och lämna självtest covid-19.

- Reglerna finns för att så många som möjligt ska kunna testa sig och för att minska risken för smittspridning. Därför vädjar vi nu till alla att ta ansvar och läsa noga om hur uthämtning och lämning av provtagningsmaterial via egenprovtagning ska gå till, säger Emma Berg, farmaceut på Apoteket i Timrå.

Tydliga regler hur du ska agera ombud

  • Kom inte till apoteket och hämta provtagningsmaterial själv. Har du symtom ska du vara hemma. Skicka ett friskt ombud som inte har symtom. Detta för att minska risken för smittspridning.
  • Du ska bara testa dig om du har symtom på covid-19, annars är det inte meningsfullt att testa sig. Tiderna för utlämning av självtest behövs till personer som har symtom.

- Jag blir frustrerad när jag tänker på att vi i personalen och även våra kunder utsätts för onödig smittspridning. Ibland händer det att ombudet också vill hämta ut ett självtest till sig själv, säger Emma Berg.

Regionens samverkan med apoteken

Apoteken hjälper Region Västernorrland med självtester till personer som är folkbokförda i Västernorrland och som vill undersöka om de har en pågående covid-19-infektion. Egenprovtagning beställs via e-tjänsterna på 1177.se och hämtas sedan ut och lämnas in av symtomfritt ombud på utvalda apotek.

Högt tryck efter att skolorna börjat

Nu när skolor startat och fler är tillbaka på arbetsplatser är det många som har olika symtom och vill testa sig.

- Vi har ökat antalet tider för att hämta ut självtest på apoteken. Just nu lämnar vi på många apotek ut 50 självtest per dag vilket innebär 100 extra besök till oss dagligen. Ändå kan det just nu vara svårt att få tid för att göra och lämna in ett test samma dag, säger Emma Berg, farmaceut på Apoteket i Timrå.

Mer information om egenprovtagning och regler för självtest finns att läsa om i artikeln Egenprovtagning

Så loggar du in i 1177 Vårdguidens e-tjänster 

Till toppen av sidan